Yüzlerce Rojavalı öğrenci Kürdistan üniversitelerinde devlet desteğiyle eğitimlerine devam ediyor

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), Kürdistan üniversitelerindeki eğitim fırsatları da dahil olmak üzere yaklaşık 300.000 Suriyeli Kürt mülteciye yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi eğitim alanında da önemli destek sağladı.

Yüzlerce Rojavalı öğrenci Kürdistan üniversitelerinde devlet desteğiyle eğitimlerine devam ediyor

Kürdistan bölgesinde çoğunluğu Suriyeli Kürtlerden oluşan yaklaşık 300.000 mülteci yaşıyor. Kürdistan Bölgesel Hükümeti, mülteci öğrencilerin Kürdistan'daki üniversitelerde akademik çalışmalarına devam etme fırsatları da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yardımcı oluyor.

Bu öğrencilerden biri olan ve 10 yıl önce ailesiyle birlikte Haseke'den kaçan Suriyeli öğrenci Neruz Abdulkadir Asad, bugün Kürdistan bölgesindeki bir üniversitede tıp okuyor.

Kürdistan beni sıcacık kucakladı

The New Region'a konuşan Neruz İsmail, "Doktor olmayı hayal ediyordum ve sonunda bu hayalim gerçek oldu. Suriye'deki zor koşullar nedeniyle eğitimimi kaybetmekten çok korkuyordum. Ancak Kürdistan Bölgesi'ne sığındıktan sonra durumumuz değişti. Önemli ölçüde iyileştim, liseyi bitirdim ve geçen yıl Zaho Üniversitesi'ndeki tıp fakültesine kaydoldum.

Nerouz, Kürdistan bölgesindeki diğer öğrenciler gibi kendisinin de akademik performansına göre tıp fakültesine kabul edildiğini belirtiyor. "Üniversite çalışmalarımda başarılı olmak ve iyi sonuçlar elde etmek için çok çalıştım." Kendini yabancı gibi hissetmediğini söylüyor; herkesle ilişkileri güçlü ve kendisini toplumun bir parçası olarak görüyor.

Binlerce aile gibi mülteci çadırında yaşamanın zorluklarını yaşayan Neruz, Suriye'ye dönmeye niyetli değil. Kürdistan'da daha parlak bir gelecek inşa etmeyi tercih eden Neruz, "Kürdistan beni sıcacık kucakladı, bırakmayacağım" şeklinde konuşuyor.

Yüzlerce öğrenci Kürdistan üniversitelerinde devlet desteğiyle eğitimlerine devam ediyor.

Kürdistan Amerikan Üniversitesi, mülteci öğrencilere öğrenim ücretlerini ve bazı masrafları kapsayan burslar verdi. Duhok'taki Amerikan Kürdistan Üniversitesi iletişim ekibinden Ruqaya Salim, üniversitenin 2024'te 16 mülteciye tamamen finanse edilen burslar verdiğini söyledi.

Bu burslar lisans programlarına ilişkin öğrenim ücretlerini, İngilizce dil kurslarını, üniversite ücretlerini ve konaklama masraflarını kapsıyor.

Amerikan Üniversitesi, mülteciler de dahil olmak üzere tüm uygun başvuru sahiplerinin eğitime erişebilmesini garanti altına almak için bu girişimi sürdürmeyi planladığını açıkladı.

Mülteci okullarının temel ihtiyaçları karşılanıyor

2011'de Suriye krizinin başlaması ve ardından Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) güçlenmesinin ardından Kürdistan bölgesi, kaçan Rojava ve Suriyelilerin çoğunu kabul etti. Kürdistan İstatistik Kurumu, bölgenin şu anda çoğunluğu Rojava Kürt'ü olmak üzere 259.448 mülteciye ev sahipliği yaptığını ve 168.019'unun mülteci kamplarının dışında yaşadığını bildirdi.

Duhok vilayetinin Göç ve Yerinden Edilme Dairesi Müdürü Pir Dayan Cafer, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin mülteci kamplarındaki okullardaki eğitim ihtiyaçlarına sağladığı desteğin altını çizdi. Buna, çeşitli insani yardım kuruluşlarıyla ortaklaşa sağlanan, öğretim personeli için gerekli malzeme ve maaşlar da dahil.

Kürdistan bölgesi, mültecileri ve yerinden edilmiş kişileri kabul etme, onların haklarına ve onurlarına saygı gösterme konusundaki kararlılığı nedeniyle önemli insani ve uluslararası tanınma kazanmıştır.

Kürdistan üniversitelerine kayıtlı 300'den fazla Suriyeli mülteci öğrenci

Kürdistan Bölgesi'ndeki Suriyeli Kürt Öğrenciler ve Gençlik Birliği yetkilisi Mirvan Badini, şu anda 314 Suriyeli mülteci öğrencinin bölgedeki üniversitelere kayıtlı olduğunu söyledi. Mülteci öğrenciler ile yerel öğrenciler arasında hiçbir ayrım olmadığını, çünkü hepsinin aynı haklara sahip olduğunu vurguluyor.

Badini, çok sayıda Suriyeli öğrencinin, sertifikalarının değiştirilip onaylanmasının ardından yakın zamanda yüksek öğrenim görmek için Kürdistan bölgesine geldiğini de sözlerine ekledi.

The New Region