ABD: Kürdistan Parlamento seçimlerinin yeni tarihini memnuniyetle karşılıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Parlamento seçimlerinin yeni tarihini memnuniyetle karşıladıklarını seçimlerin özgür ve şeffaf bir şekilde yapılmasını beklediklerini bildirdi.

ABD: Kürdistan Parlamento seçimlerinin yeni tarihini memnuniyetle karşılıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, Kürdistan Parlamento seçimlerinin tarihi olarak 20 Ekim'in ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Kürdistan Parlamento seçimlerinin demokratik sürecin önemli bir temelini oluşturduğunu savunan Miller, “Bu seçimlerin gecikmeden özgür ve şeffaf bir şekilde yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, bugün (26 Haziran 2024) düzenlenen basın toplantısında Kürdistan Parlamento seçimlerinin 20 Ekim 2024'te yapılmasına karar verildiğini duyurdu.

Kararnamenin bugün itibariyle yürürlüğe gireceğini kaydeden Sözcü Şahab, "İlgili taraflar, bu kararnamenin uygulanması için Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ile iş birliği ve gerekli çalışmaları yapmakla yükümlü olacak." ifadelerini kullandı.

Dilşad Şahab, Kürdistan Parlamento seçimlerinin yeni tarihinin, seçim koşullarının tam olarak değerlendirilmesi, ilgili taraflarla görüşmeler ve görüşlerin dinlenmesi sonrasında belirlendiğini vurguladı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Galayi de belirlenen tarihte Kürdistan Parlamento seçimlerini gerçekleştirmeye hazır olduklarını söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Bölgesi Başkanlığına yanıt veren ilk siyasi parti olup, seçimlere katılmaya hazır olduğunu ifade etti.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Irak Hükümeti, UNAMI ve Avrupa Birliği, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Kürdistan Parlamento seçimlerinin tarihini duyurmasını memnuniyetle karşılarken sürecin başarısına desteklerini ifade ettiler.