ABD'nin ikinci uçak gemisi Ortadoğu'da

ABD, İran ve vekil güçlerden gelecek misillemeye hazırlık olarak USS Abraham Lincoln'ü Orta Doğu'da demirledi. Böylece ABD'nin bölgedeki uçak gemisi sayısı ikiye çıktı

ABD'nin ikinci uçak gemisi Ortadoğu'da

ABD ordusu tarafından dün yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in deniz taarruz grubunun bölgeye intikalini hızlandırması emrini vermesinin ardından USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve beraberindeki destroyerlerin Ortadoğu'ya ulaştığı duyuruldu.

Bu hamle, bölgedeki askeri gerilimin tırmanması korkularının arttığı Ortadoğu'da halihazırda bulunan ABD uçak gemisi sayısını en azından geçici olarak ikiye katladı.

İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde düzenlediği bir hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesinin ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran'da uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Ortadoğu'da tansiyon yükselmişti. İran, Haniye suikastının arkasında İsrail’in olduğunu iddia etti.

USS Abraham Lincoln uçak gemisi, USS Theodore Roosevelt uçak gemisinin yerini alacak. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından dün yapılan açıklamada F-35C ve F/A-18 Block 3 avcı uçaklarıyla donatılmış USS Abraham Lincoln savaş gemisinin CENTCOM'un sorumluluk alanına girdiği belirtildi. Açıklamada, USS Abraham Lincoln’ün 21. Muhrip Filosu ve Taşıyıcı Hava Kanadı Dokuz’un (CVW-9) eşlik ettiği 3. Taşıyıcı Taarruz Grubu'nun amiral gemisi olduğu vurgulandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 11 Ağustos'ta Bakan Austin'in bu ayın başlarında bölgeye gönderilmesi talimatı verdiği USS Abraham Lincoln uçak gemisine Ortadoğu'ya geçişinin hızlandırılması emri verdiğini açıkladı. Hizbullah ve müttefiki İran'ın temmuz ayı sonlarında Beyrut ve Tahran’da sadece birkaç saat arayla gerçekleşen suikastlara misillemede bulunma sözü vermesinden bu yana bölgede büyük bir askeri çatışmanın patlak vermesi korkusu arttı.