Rusya ile Ermenistan’dan ortak tatbikat

Rusya ile Ermenistan’dan ortak tatbikat

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, Rusya ile Ermenistan’ın ortak bölgesel hava savunma sistemi tatbikatı yaptığını duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, bugün Ermenistan'da Rusya ile ortak hava savunma sistemleri tatbikatı başlattıklarını belirterek, tatbikatın amacının “keşif ve silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı mücadele yöntemlerinin incelenmesi” olduğunu kaydetti.

Tatbikat sırasında SİHA’lara karşı yeni mücadele yöntemlerinin geliştirileceğini aktaran Stepanyan, “Tatbikata Rus ve Ermeni hava savunma sistemlerinin komutanları, Rus ve Ermeni avcı savaş uçakları ve Ermenistan ordusunun hava savunma sisteminin bütün birlikleri katılıyor” ifadelerini kullandı.

Tatbikatın ne zaman sona ereceği konusunda bir bilgi paylaşılmadı.

İki ülke arasındaki son gerilimden sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) Ermenistan sınırında uçuş gerçekleştirmişti.

Ayrıca, Azerbaycan’ın Türkiye’den SİHA’lar satın alma girişimleri de gündeme geldi.

Öte yandan, Azerbaycan Savunma Bakanlığı 21 Temmuz’da, cephe hattının Ağdam bölgesi yönünde Azerbaycan mevzileri üzerinde keşif uçuşu yapan Ermenistan'a ait insansız hava aracının (İHA) vurularak düşürüldüğü açıklamıştı.

ERMENİSTAN – AZERBAYCAN GERGİNLİĞİ

Ermenistan ordusunun, 12 Temmuz'da sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışlarında bulunduğu belirtilmişti.

Çıkan çatışmada, Azerbaycan ordusundan 1'i üsteğmen 4 asker hayatını kaybetmiş, 4 asker yaralanmıştı.

Sonraki günlerde devam eden çatışmalarda ise Azerbaycan ordusundan 1'i tümgeneral olmak üzere 8 asker hayatını kaybetmişti.

Günümüzde Ermenistan işgali altında bulunan ve Dağlık Karabağ olarak tanımlanan bölgede Ermeni ve Azeri orduları, 1990’lı yıllardan bu yana zaman zaman çatışıyor.

Özellikle Ermenistan-Azerbaycan arasındaki 1991-94 yıllarında yaşanan savaşta yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti.