Bakanlar Kurulu Seçim ve emekli maaşları konusu ile toplandı

Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasındaki mali ve muhasebe sistemine ilişkin prosedürlerin birleştirilmesini onayladı.

Bakanlar Kurulu Seçim ve emekli maaşları konusu ile toplandı

Bakanlar Kurulu, 4 Eylül 2024 Çarşamba günü (bugün) haftalık olağan toplantısını, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılımıyla gerçekleştirdi.

Toplantının başında Başbakan Barzani, sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin karardan yararlanan öğretmenleri tebrik ederek, bu kararın öğretmenleri eğitim sürecine hizmet etmeye daha da teşvik etmesine vesile olmasını temenni etti.

Başbakan Mesrur Barzani ayrıca maaşları federal hükümet emekli maaşlarıyla eşitlenen Kürdistan Bölgesi emeklilerini tebrik ederek, şunları söyledi:

"Emeklilerimizin meşru taleplerini her zaman destekleyeceğimizin güvencesini veriyoruz. Hayatının büyük bir bölümünü kamu hizmetine adayan Kürdistan Bölgesi emeklileri her türlü desteği hak ediyor." 

Başbakan bu ay başlaması planlanan seçim kampanyasına değinerek şunları kaydetti:

"Elbette siyasi partiler Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun kural ve yönergeleri çerçevesinde kampanya yapmakta özgürler. Ama kendilerinden medeni bir şekilde, hakaret ve iftiradan uzak bir şekilde kampanya yapmalarını rica ediyorum. Çünkü hepimiz Kürdistanlıyız, bu ülkenin evlatlarıyız ve sorumlu davranmamız gerekiyor." 

Toplantının ilk bölümünde, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasındaki mali ve muhasebe sistemine ilişkin prosedürlerin birleştirilmesini öngören taslak sunuldu.

Görüşmelerin ardından Bakanlar Kurulu, söz konusu taslağı olduğu gibi onayladı.

Toplantının ikinci bölümünde ise Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanlığı teknik heyeti ile Irak Maliye Bakanlığı arasında geçen hafta yapılan ortak toplantının sonuçları, ardından da Kürdistan Bölgesi ve federal hükümetin ortak mali denetim ekibin son çalışmalarının sonuçları sunuldu.

Bakanlar Kurulu, bakanlıklara federal hükümet ve ortak mali denetim ekibi ile koordinasyonu sürdürmeleri talimatını verdi.

Bakanlar Kurulu son olarak, Federal Bakanlar Ekonomi Kurulunun önümüzdeki günlerde Erbil'de yapılması planlanan özel toplantısının hazırlıklarını ele aldı.

Bakanlar Kurulu, bu toplantının Erbil'de yapılmasını memnuniyetle karşılarken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu toplantıyı, iki hükümet arasındaki çözülmemiş konuları ciddi bir şekilde görüşmek için önemli bir fırsat olarak gördü.

K24