Estonya Savunma Bakanı Pevkur Erbil'e geliyor

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Erbil’e geliyor. Konuk bakanın Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelecek.

Estonya Savunma Bakanı Pevkur Erbil'e geliyor

Bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Irak’ta bulunan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Erbil’de Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Estonya Savunma Bakanının Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne konuşlandırılacak, IŞİD tehdidine karşı Peşmerge ve Irak ordusuna eğitim vermekle görevlendirilecek olan Estonya askerlerinin Kürdistan Bölgesine konuşlandırılması konusunda Bağdat ile Erbil’deki hükümet yetkilileri ile bir araya geleceği bildirildi.

Rûdaw'ın edindiği bilgiye göre bu akşam Erbil’e ulaşacak olan Savunma Bakanı Pevkur, Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Masrur Barzani ile ayrı ayrı görüşecek.

Estonya'nın IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyona katılımı

Estonya, 2014'ten beri IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyonun üyesi. Estonya o tarihten beri Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine askeri yarım sağlayan ülkeler arasında yer alıyor.

2014 yılında Estonya, Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine 1 milyon mühimmat gönderdi. 2015 yılında da 140 uçak savar doçka makineli tüfek, 110 otomatik silah, 230 tabanca ve 21 bin mermi gönderdi.

2016'dan bu yana Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde insani yardım, mayın temizleme ve stabilizasyon için yaklaşık 9,5 milyon dolar bütçe ayırdı.

Estonya Erbil'e asker konuşlandırıyor

Bu yılın nisan ayında Estonya Savunma Bakanlığı, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Erbil'de bir ordu birliğinin konuşlandırılacağını duyurdu. Birimin görevi, askeri üsleri korumak ve hızlı bir şekilde müdahale etmek olacak.

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada,  birliğin “askeri üsleri korumak, hızlı cevap ve müdahale ile yüksek rütbeli şahsiyetleri koruma” görevlerini üsleneceği bildirildi. Estonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, birliğin 110 askerden oluştuğu ve ülkenin piyade özel harekat kuvvetlerinden oluşan taburun parçası bir olduğu duyuruldu.

Askeri birlik, Hollandalı bir kuvvetin yerini alacak ve altı ay boyunca Erbil'de kalacak.

Estonya Genelkurmay Başkan Martin Herem, birliklerinin dış operasyonlara katılmasının Estonya'nın müttefikleriyle çalışma yeteneğini geliştirmede güçlü bir rolü olacağını söyledi.

Estonya birliğinin Erbil Uluslararası Havalimanı'nda müttefiklerin üssüne yerleştirilmesine karar verildi.

Estonya'nın yönetim sistemi ve askeri yetenekleri

Kuzeydoğu Avrupa'da yer alan Estonya, NATO'nun en büyük 29. askeri gücüne sahip.

1991'deki bağımsızlığını kazanmasının ardından ülke politikaları Batılı ülkelerle uyumlu hale geldi ve 2004 yılında Avrupa Birliği ve NATO'ya üye oldu.

Estonya, 1 milyon 331 bin nüfusa sahip olan ülke  45.340 kilometrekarelik bir alana sahip. Halkı Estonca konuşuyor.

Askeri olarak, Estonya dünyada 104. Sırada yer alıyor.4 bini  aktif olmak üzere 250.000 askeri vardır. Estonya ordusunda altı savaş uçağı, 1.976 tank ve altı savaş gemisi bulunuyor.

Parlamenter sistemle yönetilen Estonya'nın 101 üyeli parlamento seçimleri dört yılda bir yapılıyor.