KDP, Şengal’deki PKK'liler hakkında şikayette bulundu

KDP, milletvekili adaylarının Şengal’e gitmesini engelleyen “PKK'liler” hakkında Irak Bağımsız Yüksek Komisyonu’na başvuruda bulunarak, “Şengal’de silah zoru ile hile yapılacağına dair” şikayette bulundu.

KDP, Şengal’deki PKK'liler hakkında şikayette bulundu

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 Ekim günü Irak Parlamentosu seçimleri kapsamında Şengal’e gitmek isteyen adaylarının PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) adlı grup tarafından silah zoru ve tehdit ile engellenmesini Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun gündemine taşıdı.

KDP Hukuki İşler Dairesi Başkan Yardımcısı Hawar Muhammed, “Bu suç hakkında dava açtık. Yüksek Seçim Komisyonu’na yasal yollardan bu silahlı grupların seçim çalışmaları önünde engel teşkil etmesine müsaade edilmemesini talep ettik. Elbette o gün adaylarımızın güvenliğini sağlayan silahlı güçler vardı ancak sağduyu ile kan dökülmesini istemedik” dedi.

“PKK savaşçıları” diye adlandırdığı grubun Şengal’de silah zoru ile seçime hile karıştırabileceği konusunda Seçim Komisyonu’na şikayette bulunduklarını belirten Muhammed, “Komisyonun silahlı grupların tehdit unsuru olabileceği gerek Şengal, gerek Kerkük ve gerekse de diğer bölgelerde seçimi etkilememeleri yönündeki talebimizi karşılaması gerekiyor” diye konuştu.

KDP’nin Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na gönderdiği şikayet metninde, partinin Şengal bölgesi adayları Viyan Dexil, Mehma Halil ve Macid Halef’in yer aldığı konvoyun, Irak ordusuna bağlı Batı Ninova Operasyonlar Komutanlığı’nın koruması altında Şengal’e gitmek istediği, ancak Gohbel (Endulus) kavşağında sözkonusu silahlı grup tarafından silah zoru ile engellendiği  kaydedildi.

Batı Ninova Komutanlığı yetkililerinin çatışma için bölgede mevzilenen silahlı grubu ikna etmekte başarısız kaldığına dikkat çekilen metinde, KDP yöneticilerinin de çatışma çıkmaması için geri dönmeyi kabul ettiği belirtildi.

Metinde, “PKK’lilerin” Iraklı askeri makamları tanımadığı, seçim çalışmalarını engellediği, bunun da Irak anayasası, seçim yasası ve Irak Ceza Yasası’nın “ifade ve örgütlenme özgülüğü” ile ilgili maddelerine aykırı olduğu hatırlatıldı.

KDP şikayet metninde taleplerini ise şöyle sıraladı:

1- Konvoyun güvenliğini sağlayan askeri yetkililer hakkında görevini yerine getirmemek, karşı taraftaki silahlı grup hakkında silah zoru ile seçim çalışmalarını engellemek suçundan dava açılmalı.

2 – 16 Ekim 2017’de yerinden edilerek Erbil ve Duhok’a yerleşmek zorunda kalanların oy kullanabileceği sandıklar kurulmalı.

3 – Şengal, Güney, Qeyrewan, Kahtaniye gibi silahlı grupların etkisinin yoğun olduğu bölgelerde, silah zoru ile hile yapılabileceği göz önüne alınarak bu durumun engellenmesi için uluslararası denetim ve gözlem sıkılaştırılmalı.

/Rudaw