Lüksemburg Dışişleri Bakanı: Kürdistan güçlü bir ülke ve büyük bir etkiye sahip
Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Sefin Dizayi liderliğindeki bir heyet Lüksemburg’da temaslarda bulundu.
Heyet Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile bir araya geldi.
Rûdaw Muhabiri Ala Şali, ziyaret dolayısısyla Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Jean Asselborn, görüşmede Kürdistan, Irak ve komşu ülkelerde yaşanan tüm konuları ele aldıklarını belirtti.
Asselborn, "Lüksemburg, Kürdistan'ı elbette siyasi alanda destekleyebilir, artık birbirimize daha yakınız ve iyi ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği'nde de söyledim. Örnek vermek gerekirse 2014-2019 yılları arasında Kürdistan'a 1,6 milyar avroluk mali yardımda bulunduk” dedi.
Asselborn, Kürdistan’ın Irak üzerinde büyük etkisi olan, çok güçlü bir ülke olduğuna inandığını da vurguladı.
Ala Şali'nin Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile yaptığı röportaj şöyle:
Kürdistan Bölgesi heyetiyle neler görüştünüz?
Jean Asselborn: En son 2022'de Kürdistan'daydım, pek çok şey oldu, her şeyden önce, Kürdistan'da ve burada Lüksemburg'da çok kötü etkisi olan şeyin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı olduğunu düşünüyorum. Elbette sonuçlarından bahsettik. Kürdistan'da, Irak'ta ve komşu ülkelerde yaşanan tüm meseleleri de görüştük. Petrol hakkında konuştuk, bütçe hakkında konuştuk ve şu anda Kürdistan'da ofisi bulunan Avrupa Birliği'nin Kürdistan'daki rolü hakkında konuştuk. Gerçekten çok samimi olmayan ülkelerle çevrili Kürdistan'da, bir ülkede, bir bölgede, bir millette hangi sorunların var olduğunu daha iyi anlamam için çok net bir tartışma olduğuna inanıyorum.
Lüksemburg, Kürdistan Bölgesi'nde konsolosluk veya ticari temsilcilik açmayı planlıyor mu?
Lüksemburg, Kürdistan'dan on kat daha küçük ve mesele para değil ama kadro sıkıntımız var. Dünyanın her yerinde bulunamayız, gerçekten ilişki kurmak için konsolosluklara, büyükelçiliklere ihtiyacımız yok. Hoşyar Zebari, ardından Falah Mustafa ve şimdi de Safin Dzeyi ile ilişkiler düzeldi. Sorunlar varsa, bunları çözmeye hazırız.
Lüksemburg küçük bir ülke ama güçlü ve başarılı, Kürdistan Bölgesi'ne nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Lüksemburg Kürdistan'ı destekleyebilir tabii ki siyasi alanda, Artık birbirimize daha yakınız ve iyi ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği'nde de dedim. Örnek vermek gerekirse 2014-2019 yılları arasında Kürdistan'a 1,6 milyar avroluk mali yardımda bulunduk. Özellikle Kürdistan'a mali ve siyasi yardımda bulunmaya devam edeceğiz. Kürdistan’ın Irak üzerinde büyük etkisi olan, çok güçlü bir ülke olduğuna inanıyorum. Ve biz nasıl ki Avrupa Birliği'nde 27 farklı ülke isek Irak'taki tüm bileşenlerin de ortak bir anlayışa varmasının kolay olmadığını biliyorum.
Kürdistan büyük bir ülke ama bölünmüş durumda ve bütün Kürtlerin devleti yok. Kürtler ve Kürdistan meselesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Elbette Kürt sorununun farkındayım, IŞİD'e karşı savaşta Kürtlerin ve Peşmergelerin neler yaptığını biliyorum. Ezidiler için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Duhok'u ziyaret ettim. Şengal'in sorunlarının farkındayım, Nadiya Murad'ı iyi tanıyorum. Kürtler için kolay değil. Avrupa Birliği'nde sorunları diyalog yoluyla çözüyoruz, sizin çok farklı sorunlarınız var ama Kürdistan'ın önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum.
Şimdiye kadar herhangi bir Kürdistan Bölgesi vatandaşı veya bir Kürt, Lüksemburg'da sığınma veya vatandaşlık hakkı aldı mı?
İltica hakkı alanların nereli olduğu bizi ilgilendirmez ama 150 Iraklı burada iltica hakkı aldı, bunların bir kısmı vatandaş, bir kısmı da Irak'a döndü. Çoğu Suriyeli. 2015'ten bu yana sığınmacı sıralaması Suriyeliler, Eritreliler ve Afganlar şeklinde sıralandı. Ancak Iraklılar az sayıda. /Rudaw