Rusya 34 çocuğu IŞİD kamplarından geri aldı

Bir Kremlin yetkilisi bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de IŞİD ile bağlantı olan şüphelilerin barındığı kamplardan 34 çocuğu ülkeye geri gönderdiğini belirterek, Moskova'nın kamplarda kalan 150 çocuğu daha geri almaya hazırlandığını söyledi.

Rusya 34 çocuğu IŞİD kamplarından geri aldı

Rusya cumhurbaşkanlığı çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova'ya göre, ülkesine geri gönderilen çocukların yaşları 4 ila 16 arasında ve Rusya'da onlarla ilgilenmeyi bekleyen aileleri var.

Lvova-Belova, Suriyeli yetkililere destekleri, Rojavalı Kürt yetkililere de “insani işbirliğinin devamı” nedeniyle teşekkür etti.

Yetkiliye göre çocuklar, bir sağlık personeli tarafından ilk muayeneden geçirildi. Rusya'da ise kapsamlı muayene ve rehabilitasyona tabi tutulacaklar.

Lvova-Belova, gelişmeyle ilgili Telegram kanalında, “Bu çalışmaya devam edeceğiz: 150 çocuğun daha iadesi için belgeler hazır. Bir aile ortamı, ev konforu, öğrenme ve gelişme fırsatı… Her çocuk için kendi memleketinde yeni fırsatlar açılıyor" diye yazdı.

IŞİD ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen binlerce yabancı uyruklu çocuk, Rojava’daki El Hol ve Roj kamplarında yaşıyor ve insan hakları grupları kamp koşullarınının son derece olumsuz olduğundan söz ediyor.

IŞİD’in 2014'teki yükselişi sırasında yaklaşık 4 bin 500 Rusyalı, IŞİD'in yanında savaşmaya gitti. Moskova, 2018'den bu yana yüzlerce Rusya vatandaşını ülkelerine geri gönderdi.

50 binden fazla IŞİD bağlantılı kişi, Haseke vilayetindeki El Hol Kampında tutuluyor. Binlercesi ise Roj Kampında kalıyor.

Bölgedeki Kürt yetkililer defalarca uluslararası topluma vatandaşlarını kamplardan almaları yönünde çağrıda bulundu, ancak çoğu ülke güvenlik endişeleri nedeniyle vatandaşlarını almak istemiyor.