PYD: Kürtler ulusal birliğin ikinci aşamasını bekliyor

PYD: Kürtler ulusal birliğin ikinci aşamasını bekliyor

Rojava'da, Amerika ve Fransa'nın devreye girmesiyle Kürt partileri arasında başlayan birlik görüşmelerinde önemli adımlar atılıyor.

Görüşmelerle ilgili Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Enver Müslim'den bir açıklama geldi.  

Kürtlerin ulusal birlik görüşmelerinin devam etmesini istediğini ve bu diyalogların ikinci aşamaya geçmesini umut ettiklerini söyleyen Müslim, “Önümüzdeki süreçte diyalogların sonuçlarını halkımızla paylaşacağız” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Haziran ayının başlarında Cizre bölgesi sakinleri ile bir dizi halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya tüm Kürt, Arap ve Süryani oluşum ve tüm toplum kesimleri katıldı. Bu toplantılarda siyasi, ekonomik, toplumsal ve hizmet alanı ile ilgili görüşler alınarak, katılımcılar bu alanlarda karşılaştıkları sorunları dile getirdi.

ANHA'nın haberine göre, PYD Eş Başkanı Enver Müslim gerçekleştirilen bu toplantıların içeriğine dair konuştu. Geçen Şubat ayında partinin kongresinin yapıldığını söyleyen Müslim, Özerk Yönetim’in koronavirüse karşı Kuzey ve Doğu Suriye’de sokağa çıkma yasağı ile tedbir aldıklarını hatırlattı. Bu süreçte bölgede siyasi ve ekonomik gelişimlerin yaşandığına dikkat çeken Müslim, bu konuların halk ile paylaşılması ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Müslim, bölge siyasetinin durumuna ve özellikle de Kürt birliğine dikkat çekerek, toplantılarda Kürtlerin iç diyaloglarının ilk aşamalarının sonuçlarını halkla değerlendirdiklerini belirtti. Herkesin Kürtler arası diyalogların sürmesinin önemine dikkat çektiğini belirten Müslim, “Toplumun tüm bileşenleri ikinci aşamada olan Kürtlerin iç diyaloglarının önemine vurgu yapıyor ve sonuçlarının halk ile paylaşılması gerektiğini dile getiriyorlar” dedi.

Müslim, insanların ulusal birliğin neden askıya alındığını sorduklarına dikkat çekerek, “Diyalogun tarafları neden gerekli adımları atmıyor? Özellikle mevcut süreçte, bazı güçlerin gündemlerini bölge halkına dayatma çabaları nedeniyle, bu konu hassas ve tehlikeli kabul edilmektedi" ifadelerini kullandı.