Suriye seçimlerine Rojava’dan 25 Kürt aday katılacak

Suriye seçimlerine Rojava’dan 25 Kürt aday katılacak

Suriye’de 19 Temmuz'da “Halk Meclisi” diye adlandırılan parlamento üyelerini seçmek için gerçekleştirilmesi beklenen seçimlerde Rojava’dan 25 aday yarışancak. Adaylardan Pervin İbrahim, “Kürtlerin parlamentoda sesi olmalı” dedi.

Suriye ve Rojava’da 13 Nisan’da yapılması planlalan ancak koronavirüs salgını nedeniyle önce 20 Mayıs’a, sonra da 19 Temmuz’a ertelenen Halk Meclisi seçimlerine sayılı günler kaldı.

Yaklaşık 10 yıldır kanlı bir savaş yaşanan Suriye’de hükümetin denetimi altındaki bölgelerde adaylar bir şekilde propaganda ve hazırlık yaparken Rojava’da ise herhangi bir afiş veya propaganda çalışması yürütülmemesi dikkat çekiyor.

Rojavalıların çoğu, seçimlerin Suriye’de hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, bu nedenle kendileri için çok da önemli olmadığını vurguladı.

Öğretmen Fewaz Temo, “Hükümet ayaktayken halka birşey yapmadı. Şimdi Şam’a sıkışmış, ne yapabilir ki? Açıkça seçimlerden hiçbir beklentim yok” dedi.

Sandığa gitmeyeceğini belirten tücar Şevket Yusuf da Suriye hükümetinin şu ana kadar kendilerine hiçbir hizmette bulunmadığını söyledi.

Ancak emekli memur Ferhad Ömer halkın oy kullanması gerektiğini belirterek, “Madem oy verme hakim var, sandığa gidip bizim için hizmet edecek en iyi adaya oyumuzu verelim” dedi.

“Kürtler bu Meclis’te olmalı”

Ülke genelinde 2 bin 100 aday 250 sandalyeli parlamentoya girmek için yarışacak. Rojava’dan ise 25 aday seçimlere katılacak. Bunlardan biri de Kamışlo’dan aday olan Gençlik Partisi Başkanı Pervin İbrahim.

Pervin İbrahim yaptığı açıklamada, “Kürtler olarak bizlerin parlamentoda sesi olmalı. Anayasal haklarımızı resmen talep etmeliyiz. Suriye Meclisi’nde 2011’den beri kimse Kürtler için birşey istememiş” dedi.

Suriye’de savaşın ardından Baas Partisinin tek parti olduğunu güvence altına alan madde anayasadan çıkarıldı ancak bu seçime de başka partiler katılmayacak. Mecliste yine 187 kürsü Baas Partisi ve müttefiklerine, 63 kürsü de bağımsızlara kalacak.

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) daha önce seçimlerin Suriye’de hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini şeklinde açıklama yaparak tavrını ortaya koymuştu.

 

 

Rudaw