DSG ve Koalisyon’dan Haseke Hapishanesi’ne ilişkin açıklama!

DSG, Sinaa Hapishanesinde yapılan arama operasyonlarının tamamen sona erdiğini açıkladı. IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon da DSG’nin başarılı bir operasyon ile bölgeyi IŞİD’den temizlediğini duyurdu.

DSG ve Koalisyon’dan Haseke Hapishanesi’ne ilişkin açıklama!

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Basın İrtibat Merkezi, Haseke’nin Geweran mahallesinde bulunan Sinaa Hapishanesi’ndeki saldırının ardından başlatılan operasyonun bugün tamamen sona erdiğini açıkladı.

Yakın zamanda operasyona ilişkin daha kapsamlı bir açıklamaya yer verileceği bilginse yer verilen açıklamada, IŞİD’le mücadelenin kararlılıkla süreceği vurgulandı.

Uluslararası Koalisyon’dan açıklama

Öte yandan IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon da Haseke’deki operasyonlara ilişkin bir açıklama yayımladı.

20 Ocak 2022'deki ilk saldırının ardından Demokratik Suriye Güçleri’nin, kaçan tutukluları yakalamak için operasyon düzenlediği bilgisine yer verilen açıklamada, “Eski gözaltı tesisini aktif düşman savaşçılarından temizleyen DSG kurtarma operasyonları yürütüyor ve bölgeyi tamamen güvenli hale getiriyor. Tutuklular, IŞİD’in daha fazla tahribatının önlenmesi için güçlendirilmiş ve sağlamlaştırılmış bir tesise yerleştirildi” denildi.

Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Operasyonları (CJTF-OIR) Komutanı Tuğgeneral Isaac Peltier, “Bu, sonunda tutukluların asla kaçamayacakları sertleştirilmiş bir hapishanede olmalarını sağlama sürecini hızlandıran büyük bir IŞİD başarısızlığıydı” dedi.

DSG’nin, Koalisyon desteğiyle, hapishanenin çevresinde kontrolü sağladığına vurgu yapılan açıklamada, “DSG saldırıya hızlı tepki vermesi ve mücadele boyunca gösterdiği çaba, can kaybını azalttı. Saldırganların çoğunluğunun teslim olması ve rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanan müzakereler yaparak durum kontrol edildi. SDG ayrıca IŞİD’in üst düzey liderlerini başarıyla yakaladı” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, teslim olan yaralı IŞİD’lilere tıbbi müdahalede bulunulduğu ve yeni hapishaneye götürülürken insanca muamele gördükleri kaydedildi.

Ne olmuştu

IŞİD mensupları, tutuklu örgüt üyelerini ve liderlerini kaçırmak için 20 Ocak günü Haseke’deki Sinaa Hapishanesi’ne saldırmıştı. DSG ve İç Güvenlik Güçleri, koalisyonun desteği ile saldırıya karşılık verdikten sonra bölgede operasyon başlatmıştı.

Sinaa Hapishanesinde, yaklaşık 5 bin IŞİD unsuru ve liderinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Haseke’de yaşanan çatışmalarda 246 IŞİD’li öldürüldü.

Saldırıda, 79 DSG, Asayiş üyesi ve gardiyan ile 7 sivil de hayatını kaybetti.