Ateşkes iddiasına İsrail ve Hamas'tan yalanlama

Reuters'a konuşan iki Mısırlı güvenlik kaynağı, Mısır, İsrail ve ABD'nin Gazze'nin güneyinde ateşkeste anlaştığını söyledi. İsrail Başbakanlık Ofisi ve Hamas, iddiayı yalanladı.

Ateşkes iddiasına İsrail ve Hamas'tan yalanlama

İsrail-Filistin çatışmalarının 10'uncu gününde, ABD, İsrail ve Mısır'ın Gazze'nin güneyinde ateşkes konusunda anlaştığı, ateşkesin yerel saatle 06.00'dan itibaren yürürlükte olacağı bildirildi. Buna göre, Refah Sınır Kapısı da aynı saatte yeniden açılacak.

'Sınır kapısı 14.00'e kadar açık kalcaak 

Reuters haber ajansına konuşan Mısırlı iki güvenlik kaynağı, ateşkesin birkaç saat süreceğini belirtti, fakat ateşkesin ne kadar süreyle geçerli olacağı hakkında net bir bilgi paylaşılmadı. İki kaynak ayrıca üç ülkenin Refah Sınır Kapısı'nın bugün yerel saatle 14.00'e kadar açık kalması konusunda anlaşmaya vardığı bilgisini de verdi.

Reuters'ın paylaştığı fotoğraflarda Mısırlı STK'lerin yardım tırlarının Refah Sınır Kapısı'ndan geçmek üzere sınırda beklediği görüldü. Reuters, Mısırlı güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiyi doğrulamak üzere İsrail ordusu ve ABD'nin İsrail'deki büyükelçiliği ile iletişime geçtiğini, fakat İsrail ordusunun konuyla ilgili henüz bir yorum yapmadığını aktardı.

İsrail ve Hamas'tan ateşken haberlerine yalanlama 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada ise ‘yabancıları dışarı çıkarma karşılığında Gazze’de mevcut durumda herhangi bir ateşkes ya da insani yardım olmadığı' belirtildi. Açıklama, iki Mısırlı güvenlik kaynağının Gazze’nin güneyinde ateşkes konusunda anlaşma sağlandığı açıklamasından yaklaşık yarım saat sonra geldi.

Hamas yetkilisi İzzet El Reşik de Refah Sınır Kapısı'nın açılacağı ve geçici ateşkes sağlandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İsrail Enerji Bakanı: Ablukanın Kaldırılmasına şiddetle karşıyım 

Öte yandan, İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz da İsrail'in 'topyakûn abluka' uyguladığı Gazze Şeridi'nin güneyine su verilmesini İsrail'in çıkarına olduğu için desteklediğini ancak buradaki ablukanın kaldırılmasına şiddetle karşı çıktığını söyledi.

AA'nın haberine göre, Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Başbakan Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'nin güneyine sığınan Filistinlilere su verilmesi kararını desteklediğini ve bunun İsrail'in çıkarına olduğunu savundu. Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılmasına itiraz eden Katz, "Ablukanın kaldırılması ve Gazze'ye malların insani amaçla ulaştırılmasına şiddetle karşıyım" dedi.

ABD: Güvenli olduğunu düşünenler sınır kapısına doğru ilerlebilir 

Hamas medya ofisinden Salama Marouf, sınır kapısını açma niyetleri konusunda kendilerine Mısır tarafından herhangi bir doğrulama gelmediğini söyledi.

İsrail’deki ABD Büyükelçiliği ise Refah Sınır Kapısı'ndaki durumun ‘akıcı ve tahmin edilemez olduğunu, yolcuların sınırdan geçişine izin verilip verilmeyeceğinin ya da ne kadar süreyle izin verileceğinin net olmadığını' bildirdi. Büyükelçilik, ‘bunun güvenli olduğunu düşünen vatandaşların sınır kapısına doğru ilerleyebileceğini’ kaydetti.

Gazze'de ölü sayısı 2 bin 750'ye yükseldi 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında en az 2 bin 750 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 700 kişinin yaralandığını açıkladı.

Blinken: Refah Sınır Kapısı tekrar açılacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Mısır’a düzenlediği ziyareti sonlandırırken yaptığı açıklamada, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurmuştu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, basına açıklamalarda bulunan Antony Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi'yle çok iyi bir görüşme yaptığını, Mısır'ın Gazze halkına önemli yardımlarda bulunduğunu söylemiş, "Refah Sınır Kapısı tekrar açılacak” diye konuşmuştu. Blinken, Birleşmiş Milletler (BM), Mısır, İsrail ve diğer ülkelerle yardımın Gazze'ye ulaştırılması için bir mekanizma oluşturulacağını da aktarmıştı.

"ABD Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi" olarak dün göreve atanan Büyükelçi David Satterfield'in de buna odaklandığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Kendisi teknik detayları düzenlemek için yarın sahada olacak” bilgisini paylaşmıştı.

İsrail, ‘topyekun abluka’ emri vererek elektrik ve su hizmetlerini kestiği Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın çevresini 10 Ekim'de vurmuştu.