BM Libya’daki toplu mezarları araştıracak

BM Libya’daki toplu mezarları araştıracak

Libya’daki olayları araştırmak için Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı Libya Uluslararası Araştırma Komisyonu kuruldu.

BM Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) açıklamasında, İnsan Hakları Konseyi’nin dün aldığı karar doğrultusunda, Libya, Uluslararası Araştırma Komisyonu (FFML) kurulmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

UNSMIL, açıklamasında, bu soruşturma mekanizmasının BM, BM Libya Uzmanlar Heyeti ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çalışmalarını desteklemesini, ulusal yargı ve diğer ilgili makamların kapasitesini artırmasını, insan haklarına yönelik ihlallerden hesap sorulmasını temin etmesini öngördüğünü belirtti.

FFML’nin oluşturulduğu karar doğrultusunda, bu görevi yerine getirmek için İnsan Hakları Konseyi Başkanlığı’nın bağımsız ve tarafsız uzmanlar atayacağı, Libya’da 2016’dan bugüne insan hakları yasalarına yönelik ihlal ve suistimallerin belgeleneceği belirtildi.

Faillerin adalete teslimi için FFML’nin delil de toplayacağı ifade edilen açıklamada, Libyalı tüm aktörlere, Libya Uluslararası Gerçekleri Araştırma Komisyonu’nun, ülke topraklarının tamamına engelsiz ve ertelemesiz ziyaret imkanı tanınması ve bu komisyonun üyelerinin istedikleri isimlerle özel görüşebilmesine imkan tanınması çağrısı yapıldı.

8 TOPLU MEZAR

BM’nin açıkladığı rakamlara göre, ülkede son dönemde, Halife Hafter komutasındaki milislerinin harekat ve ikmal merkezi olarak kullandığı başkentin 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune vilayeti başta olmak üzere, sekiz toplu mezar bulunmuştu.

UNSMIL, Terhune ve diğer bölgelerdeki toplu mezarları “dehşet verici” olarak nitelendirmiş ve bu ihlalleri “kayıt altına aldığını” açıklamıştı.

Uluslararası Ceza Mehkemesi, Libya’daki toplu mezarlara ilişkin bilgilerin, savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işlendiğine dair delil teşkil edebileceğini duyurmuştu.