Irak Başbakanı: 140. Madde'nin ömrü için bütçeden ayrıldı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Başbakan Mesrur ​​Barzani görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

Irak Başbakanı: 140. Madde'nin ömrü için bütçeden ayrıldı
Foto: Rudaw

140. Madde ile ilgili sorusunu yanıtlayan Sudani, “140. Madde’nin uygulanması için bütçe ayrılmıştır” dedi.

Erbil-Bağdat ilişkilerinde olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden Başbakan Barzani ise “Bütçe tasarısının Irak Parlamentosu’ndan geçeceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bütçenin uygulanması konusuna önem verdiklerini belirten Başbakan Barzani, “Bütçeyi olduğu gibi uygulamak için nasıl bir mekanizma bulabileceğimiz konusunda Sayın Başbakan ile görüş alışverişinde bulunduk. Bu bütçe çerçevesinde, Petrol ve Gaz Yasası gibi diğer konuları ele almak için başka adımlar atabiliriz” şeklinde konuştu.

Halepçe’yi il olarak tanıdıkları için Sudani’ya teşekkür eden Mesrur Barzani, “İki gün sonra Halepçe'deki trajik kimyasal saldırının yıl dönümü. Umarım dünkü karar, yıllardır acı çeken insanların acılarını hafifletmek için bir başlangıç olur” diye belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Halepçe Katliamı’nın yıl dönümü sebebiyle başsağlığı mesajını iletirken “Halepçe, diktatör rejimin işlediği büyük bir suçtur. Mağdurlara karşı yükümlülüklerini yerine getirmek merkezi hükümetin ve Irak Devleti’nin görevidir. Mağdurların yakınları için her türlü adımı atacağız” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü konusundaki samimi iradesi arzusu için Başbakan Mesrur Barzani’ye teşekkür eden Sudani, bütçe konusunu Kürdistan ve diğer tüm vilayetlerdeki halkın çıkarlarına uygun olacak şekilde çözüme kavuşturmak için ciddi çabaları olduğunu belirtti.

140. Madde Nedir?

2003 yılından sonra Irak Anayasası’nda yerini alan 140. Madde Kerkük, Diyala, Musul ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan maddedir.

Kürtler, 140. Madde’nin uygulanmasını talep ederken Arap ve Türkmenler ise buna karşı çıkıyor.

Ayrıca, 140. Madde normalleşme, nüfus sayımı ve referandum gibi 3 adımı uygulamakla yükümlü. /Rudaw