Irak Dışişleri Bakanı: Başkan Barzani'nin Bağdat ziyareti çok önemliydi

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Başkan Mesud Barzani’nin Bağdat ziyaretini önemli olarak nitelendirerek, ziyaretin Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı: Başkan Barzani'nin Bağdat ziyareti çok önemliydi

Bakan Hüseyin, yaptığı açıklamada, Başkan Barzani’nin 3 Temmuz’da Irak’ın başkenti Bağdat’a gerçekleştirdiği 2 günlük ziyarete değindi.

“Başkan Barzani'nin Bağdat ziyareti çok önemliydi ve genel olarak Irak'ın iç durumu üzerinde olumlu bir etki yarattı.” diyen Iraklı Bakan, “Başkan Barzani, Irak siyasi sürecindeki en etkili isimlerden biri olduğundan ziyaretin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasındaki ilişkiler üzerinde büyük etkisi oldu.” dedi.

Başkan Barzani, 3 Temmuz’da Irak’ın başkenti Bağdat’ta 2 günlük bir ziyaret gerçekleştirerek, Irak'taki siyasi parti liderleri, hükümet yetkilileri ve ülkelerin büyükelçileriyle 17'den fazla toplantı yaptı.

Ziyaretinin amacı Irak'ın iç sorunlarını çözmek ve Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek olan Başkan Barzani, “Birbirimizle koordinasyon ve iş birliği yapmaya devam edeceğiz.” demişti.

Başkan Barzani, derin kriz zamanlarında Irak'ın kurtarıcısı oldu. Sünni ve Şiilerin çıkmaza girdiğinde daima kendisine dönmesinin yanı sıra, bir arada yaşama ilkesinin yerleşmesinde de daha büyük rol oynadı.

Geçmişte Irak'taki siyasi partiler Başkan Barzani'yi düzenli olarak ziyaret edip, sorunlarının çözümü için onunla istişarelerde bulunmuştu.

Bakan Hüseyin, basın açıklamasında, “ABD'deki NATO zirvesinin oturum aralarında çok önemli toplantılar oldu, birçok ülkenin dışişleri bakanlarıyla, ABD tarafıyla ve ABD Hazine yetkilileriyle görüştük.” dedi.

Dışişleri bakanlarıyla yaptıkları toplantıda Irak'ın bu ülkelerle ilişkilerini ele aldıklarını aktaran Bakan Hüseyin, Gazze'deki durum başta olmak üzere güncel konuları ele aldıklarını kaydederek, görüşmelerinde özellikle ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından olumlu geçtiğini söyledi.

Fuad Hüseyin, bugün ABD Hazine Bakanlığından bir temsilciyle çok önemli bir toplantı yaptıklarını ve Irak ekonomisiyle para politikasına ilişkin birçok önemli konuyu masaya yatırdıklarını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı ile görüştükleri konular arasında ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Irak bankalarının olduğunu bildiren Fuad Hüseyin, “Toplantılar bu açıdan faydalı oldu, yakın zamanda bir toplantı daha yapacağız.” ifadesini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle, yaşanan sorunların çözümü için ciddi adımlar attıklarına işaret eden Bakan Hüseyin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Askeri konuları görüşmek üzere NATO ülkeleriyle dışişleri bakanları düzeyinde toplantılar yaptık. NATO'nun Bağdat'ta eğitim ve danışmanlık konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışan bir askeri elçisi var. Üst düzey bir Irak askeri heyeti de iki taraf arasındaki askeri görüşmeleri sürdürmek üzere Washington'u ziyaret edecek.”