Berhem Salih yeni seçim yasasını onayladı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yeni seçim yasasını onayladı. Salih konu ile ilgili yaptığı açıklmada, “Anayasal görevime uygun olarak, erken, adil ve şeffaf seçimlere hazırlık için seçim yasasını onayladım" dedi.

Berhem Salih yeni seçim yasasını onayladı

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Salih’in parlamentonun gönderdiği yeni seçim yasasını onayladığı bildirildi.

Konu ile ilgili Irak Haber Ajansı'na (INA) konuşan Salih, "Anayasal görevime uygun olarak, erken, adil ve şeffaf seçimlere hazırlık için seçim yasasını onayladım" diye konuştu.

Yasanın onaylanmasının uzun bir tartışmanın ardından geldiğine değinen Berhem Salih, yasada yapılan değişikliklerin Iraklıların baskı, gasp ve oyları çalınmadan kendi temsilcilerini seçme hakkını güvence altına almaya yönelik ulusal bir talep olduğunu vurguladı.

Berhem Salih, seçim hazırlıkları konusunda Birleşmiş Milletler ile Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu arasında etkili ve ciddi bir koordinasyon oluşturulması çağrısında bulunulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Salih, "Seçimlerde yapılan yolsuzluk, toplumsal barışı ve ekonomiyi tehdit ettiği için tehlikeli bir beladır. Seçim yolsuzluğu ve mali yolsuzluk birbirine bağlı, birbirine bağımlı ve yıkıcıdır” dedi.

Irak’taki yeni seçim yasasına göre, kapalı ve açık liste yöntemi uygulanacak ve seçim komiserliği üyeleri bağımsızlar ve yargıçlardan oluşacak.

Irak’ta gelecek yıl haziran ayında erken seçimlerin yapılması kararı alınmıştı.