İran'da protestolar yeniden alevlendi

İran'da, Jina Emini'nin polis gözetimindeyken hayatını kaybetmesi üzerine 17 Eylül'de başlayan ve bir süredir akşamları pencere ve balkonlardan yönetim karşıtı sloganlar atmak şeklinde devam eden gösteriler yeniden sokaklara taşındı.

İran'da protestolar yeniden alevlendi

Bir süredir akşamları pencere ve balkonlardan yönetim karşıtı sloganlar atmak şeklinde devam eden gösteriler yeniden sokaklara taşındı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, Gilan eyaletinin yönetim merkezi olan Reşt şehrinde sokağa çıkan kalabalık grup caddeleri trafiğe kaparak sloganlar eşliğinde yürüdü.

Şehrin farklı bölgelerine ait olduğu ileri sürülen görüntülerin bazılarında, göstericilerin yolda ateş yakarak rejim karşıtı slogan attığı görüldü.

Elburz eyaletinin Kerec kentinde çekildiği belirtilen görüntülerde, kalabalık grupların yönetim karşıtı sloganlar eşliğinde cadde ve sokaklarda yürümesi yer aldı.

Başkent Tahran'ın Cemalzade Caddesi ve Tahranpars semti gibi yerlerde gösteri düzenleyen gruplar ise "siyasi tutukluların bırakılması" talebinde bulunarak yönetim karşıtı slogan attı.

Tahran'ın Veliasr Meydanı civarında da emniyet güçlerinin aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ile Rojhılat kentlerinde başlayan ve ülke geneline yayılan yönetim karşıtı protestolar üçüncü ayını geride bıraktı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 18 Aralık'ta yayımladığı raporda, gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 469 protestocunun hayatını kaybettiğini açıkladı.