İtalya'dan 'Kürdistan' şartı

İtalya Hükümeti'nin, IŞİD'e karşı savaşta yalnızca Kürdistan Bölgesi'ne askeri danışman göndereceği, aksi halde uluslararası koalisyondan çekilecekleri uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

İtalya'dan 'Kürdistan' şartı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temcilsici Rezan Kadir, İtalya'nın Kürdistan Bölgesi ile olan güçlü ilişkisini sürdürerek desteğini devam ettireceğini belirtti.

800 askeri danışmanı Kürdistan Bölgesi'nde bulunan İtalay'nın ABD'den sonra en büyük katılım sağlıyor.

Uluslararası koalisyon güçlerinin İtalyalı askerlerin Kürdistan Bölgesi yerine Irak'a gitmesini talep ettiğini söyleyen Rezan Kadir, şunları kaydetti:

"İtalya Hükümeti askerlerini Irak'a göndermeyeceklerini yalnızca Kürdistan Bölgesi'nde bulunma şartını koştu; aksi halde koalisyon çekilecekleri uyarısında bulundu.

İtalya Başbakanı Başkan Barzani'ye, 'Ya Kürdistan Bölgesi'ne gelerek oradan IŞİD'e karşı savaşacağız ya da uluslararası koalisyondan çekileceğiz' sözlerini iletmemi istemişti.”

İtalya Hükümeti'nin söz konusu kararının güvenlikle ilgili olmadığını altını çizen Rezan Kadir, "Bu İtalya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki güçlü ilişkiden kaynaklanıyor. Onlar özellikle IŞİD'in Kürdistan'a yakın olduğu dönemde ciddi bir şekilde örgüte karşı mücadele vermeyi istiyordu” ifadelerini kullandı.

Diplomat, İtalya'nın Kürdistan Bölgesi'ne ağır silah dahil cephanelik verdiğini ve söz konusu silahlarla ilgili peşmergeye eğitim verdiğini söyledi.

IŞİD'in Güney Kürdistan'a saldırmadan birkaç gün önce Başkan Mesud Barzani'nin İtalya'nın yanı sıra bazı Avrupa ülkelerini ziyaret ettiğini hatırlatan Rezan Kadir şunları söyledi:

"Barzani İtalya'ya yaptığı ziyareti kapsamında papayla görüşmüştü. Irak'ta o dönemde nelerin yaşanacağını tahmin eden Barzani, bölgenin durumu ve yaşanması muhtemel olan gelişmeler hakkında detaylı bilgi paylaştı. Barzani Kürdistan Bölgesi'ne döndükten bir hafta sonra IŞİD saldırdı. Onlar Barzani'nin gelişmelerle ilgili doğru bilgi verdiğini ifade etti.”

Vatikan'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki göçzedelere maadi olarak desteklemeye devam ettiğini dile getiren Kadir, "Vatikan, her zaman yardımların Hristiyanlara özel olmaması gerektiği üzerinde duruyor. Ordan gelen yardımlar diğer etnik grupları da kapsıyor. Bir keresinde bir kargo uçağı yardım gönderilmişti. Ezidilerin daha fazala ihtiyacı var diye Kargo uçağının direkt Şenal'de iniş yapması istenmişti” diye konuştu.

Kürtlerle İtalya'nın arasındaki ilişkilerinin eskilere dayandığını söyleyen Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi şöyle devam etti:

"1980'lerde İtalya'da eğitim alırken devrik diktatör Saddam Hüseyin'in baas rejimine yönelik protesto gösterisi düzenliyorduk, İtalya Başbakanı ve bakanlar gösterilere katılarak bize destek veriyorlardı.

"İtalyalı yetkililer sizin açıktan söylemek istemediğiniz bağımsızlı meselesini biz açık bir şekilde dile getiriyor ve sizi destekliyoruz.”

İtalya Savunma Bakanı'nın Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı son ziyarette IŞİD'e karşı savaşta yaralanan peşmergeleirn Roma'daki hastanelerde tedavi edilmesi sözünü verdiğini ve yakında 16 yaralı peşmergenin İtalya'ya gönderileceğini öğrenildi.

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti 1 Şubat'ta Erbil'e gelerek Başkan Mesud Barzani'yla bir araya gelmişti.

20 Ağustos 2014 yılında İtalya Başbakanı Matteo Renzi, resmi temaslarda bulunmak üzere Kürdistan Bölgesi'ne gelmişti. Renzi o dönemde Erbil'e gelen ilk Avrupalı üst düzey yetkili oldu.