Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi federal bir bölge olarak ele alınmalı

Başkent Erbil’de ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi federal bir bölge olarak ele alınmalı

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ABD'nin Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne yönelik çabalar, bütçe konusu ve özellikle de Kürdistan Bölgesi çalışanlarının ödenekleri konuları ele alındı.

Erbil ile Bağdat arasında yapıcı bir diyaloğun önemine dikkati çeken Barzani ve Romanowski, tüm tarafların anayasal haklarını güvence altına alacak ve ülkede barış ile siyasi istikrarı koruyacak şekilde ortak bir anlayışa varılması gerektiğini belirtti.

Irak'ta federal sistemin anayasada yer aldığı şekilde uygulanmasının önemini vurgulayan Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin federal bir bölge olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Barzani, “Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki çelişki ve sorunların devam etmesi ülkenin çıkarına değil” dedi.

Barzani ve ABD’li Büyükelçi, sorunların çözümü ve Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarının yasalara ve anlaşmalara uygun şekilde sağlanması gerektiğini belirtti.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partiler ve özellikle de Kürdistan Demokrat Partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği arasındaki dayanışma ve birliğe vurgu yapıldı.

Görüşmede ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde yerli ve yabancı yatırım fırsatları, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde özel sektörün güçlendirilmesinin yanı sıra Ezidilerin durumu ve Şengal Anlaşması konuları da ele alındı.