Kürdistan Bölgesi Başkanlığı: Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi bizim çıkarımızadır

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı sözcüsü Dilşad Şahab, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erbil ziyaretinin önemli bir gelişme olarak niteleyerek, “Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi, Kürdistan'ın çıkarınadır” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı: Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi bizim çıkarımızadır

Kürdistan Bölgesi’nden bir heyet bugün başkent Erbil’de Irak Türkmen Cephesi’ni (ITC) ziyaret etti.

Görüşme sonrası basına konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı sözcüsü Dilşad Şahab, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyareti, Başkan Neçirvan Barzani’nin önümüzdeki günlerde Bağdat’a yapacağı ziyareti, Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmesi ile seçim süreçlerini değerlendirdi.

 Sözcüsü Şahab, siyasi çekişmelerin Kürdistan Bölgesi'ne hukuki ve siyasi darbe indirdiğini ifade ederek, seçimin yapılması için Kürdistan Bölgesi Başkanlığının tüm siyasi partilerle sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

Seçim yasasına ilişkin anlaşmazlıklar Kürdistan Bölgesi'ne zarar verdiğini belirten Şahab, “Halkı gerçek anlamda temsil eden bir parlamentonun varlığının her türlü sorundan daha önemli olduğunu söylüyoruz. Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan'da siyasi boşluk olmaması gerektiğini her defasında vurguluyor” dedi.

Erdoğan’ın, 13 yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde önce Bağdat sonrada Erbil’i ziyaret etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şahab, "Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye ile pek çok ortak çıkarı var. Aramızdaki sınırlarımızı korumak ortak bir amaçtır. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın gelişi ve Erbil'e gelmesi önemli gelişmedir. Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi, Kürdistan'ın çıkarınadır” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatı 25 Mart 2023’ten bu yana askıya alınmıştı. Kürdistan petrol ihracatının Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından durdurulmasından önce, Türkiye yoluyla günlük 450 bin varil petrol ihraç ediliyordu. Bu pay, küresel petrol ihracatının yüzde 0,5'ini karşılıyor.

Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani'nin yakın zamanda Bağdat'ı ziyaret edeceğini belirten sözcü Şahab, “Bağdat ziyaretinde Başkan Devlet İttifakı ile görüşme gerçekleştirecek. Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi çekişmeler tüm Kürdistan'a ve topluma zarar veriyor" dedi.