Neçirvan Barzani, ABD Büyükelçisi ile Irak Federal Mahkemesi’nin kararını görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün öğle saatlerinde ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Neçirvan Barzani, ABD Büyükelçisi ile Irak Federal Mahkemesi’nin kararını görüştü

Görüşmede Irak'taki son siyasi gelişmelerin yanı sıra özellikle Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'nden çıkarılan doğal gaz ve petrole ilişkin kararı ele alındı.

Başkan Barzani bu konuda kararın nasıl alındığına dair görüşünü ve bu konuda çözüm için atılacak adımları paylaştı.

Neçirvan Barzani ayrıca federal mahkemenin aldığı kararın, bütün tarafların krizlerin çözümü için girişimlerde bulunması gerektiğinin işareti olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi'nin her zaman anayasal çözümlerden yana olduğunu hatırlattı

Başkan Barzani bir kez daha, Kürdistan Bölgesi'nin Irak Federal Hükümeti ile yaşanan sorunlarda her zaman anayasal çözümlerden yana olduğunu hatırlattı ve mahkemenin aldığı bu gibi kararların ülkenin huzuruna ve barışına hizmet etmediğini, bu nedenle herkesin barış ve huzurun savunuculuğunu yapması gerektiğini söyledi.

Görüşmeye katılan taraflar geçen Ekim ayında yapılan genel seçimlerle birlikte Irak’ın dostlarının yeni bir hükümetin oluşturulması ve demokratik sürecin iletilmesi beklentisi içinde olduğunu kaydetti.

Ayrıca görüşmelerde Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasında işbirliğinin önemine dikkati çekildi.

Özellikle de terör konusunda işbirliğine vurgu yapıldı ki Irak ve Suriye'nin hala ciddi bir terör tehdidi altında olduğunun altını çizildi.

Görüşmenin bir diğer gündemi de Kürdistan bölgesindeki seçimlerdi. Bu konuda da Başkan Barzani Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın ilgili taraflarla ortak çalıştığını ve yine ilgili siyasi taraflarla seçimlerin zamanında yapılması için diyalog halinde olduğunu kaydetti.

Görüşmede ayrıca taraflar, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi süreci ve ABD ile diğer dost ülkelerin bu konudaki desteğinin önemine değindi ve atılan adımların olumlu olduğunu kaydetti.

Görüşmede ele alınan başlıklar arasında Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yabancı yatırımlar ve sermaye akışı ve bunların bölgesel güvenliğe bağlı olduğu, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yargı bağımsızlığı ile uluslararası toplumun Irak’a desteğinin devamı gibi konular yer aldı.