Başkan Barzani: Irak devletinin hâlâ da Kürtlerin haklarını inkar etmesi utanç vericidir

Başkan Mesud Barzani, “Halepçe trajedisinin üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen Irak devletinin hâlâ Kürt halkının haklarını silmek ve inkar etmek istemesi utanç vericidir” dedi.

Başkan Barzani: Irak devletinin hâlâ da Kürtlerin haklarını inkar etmesi utanç vericidir

Halepçe Katliamı’nın 36’ıncı yıl dönümü vesilesiyle sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj paylaşan Başkan Mesud Barzani, “Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırı suçu, Kürdistan halkının düşmanlarının insanlık dışı zihniyetinin bir kanıtıdır. Ne yazık ki Halepçe trajedisinin üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen Irak devleti içinde hâlâ Kürdistan halkının haklarını inkar etmeye çalışan birileri var” ifadelerini kullandı.

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’in talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.

2003 yılında devrilen Saddam Hüseyin, Kürtlere karşı yürüttüğü Enfal Katliamı kapsamında 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı.

Saddam Hüseyin'in “Kimyasal Ali” lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise 2010 yılında, aralarında Halepçe Katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının emrini vermekten idam edildi.

1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanıdı.