Lahur Şeyh Cengi YNK-Goran ittifakı başkanlığı görevinden de alındı

YNK’de eş başkanlık görevinden alınan Lahur Şeyh Cengi’nin KYB ile Değişim Hareketi (Goran) arasında Irak genel seçimlerine ortak katılım amacıyla kurulan “Kürdistan İttifakı Başkanlığı” görevinden de alındığı öğrenildi.

Lahur Şeyh Cengi YNK-Goran ittifakı başkanlığı görevinden de alındı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Yüksek Siyasi Meclisi, eş başkanlar arasında yaşanan krizin ardından geçtiğimiz gün toplanmış ve eş başkan Lahur Şeyh Cengi’nin parti tüzüğü değiştirilinceye kadar tüm yetkilerinin Bafıl Talabani'nin eş başkanlığına devretmesine karar verilmişti.

Bu kararın ardından Şeyh Cengi’nin partisi ile Goran Hareketi arasında Irak genel seçimlerine ortak listede katılmak amacıyla kurulan “Kürdistan İttifakı Listesi Başkanlığı” görevinden de alındığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, sözkonusu görev de Eş Başkan Bafıl Talabani’ye devredilecek.

Goran Hareketi Seçim Komisyonu Başkanı Yasin Heme Ali, “Goran olarak biz böyle bir değişime karşı değiliz.YNK ile yaptığımız ittifaka göre liste başkanını onlar belirleyecek. Sonuçta biz YNK ile bir ittifak kurduk, şahıslarla değil” diye konuştu.

Heme Ali, bu değişim konusunda YNK ile herhangi bir görüşme gerçekleştirmediklerini ancak Kurban Bayramı’ndan sonra iki partinin bir araya geleceğini söyledi.  

Goranlı yetkili, “Sonuçta Kürdistan İttifakı liste başkanlığı manevi bir görev. Kendisi seçim çalışmalarına öncülük edecek, aday olmayacak” dedi.  

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane Halay da Rûdaw’a yaptığı açıklamada, liste başkanlıklarında yapılacak değişimin ittifakların inisiyatifinde olduğunu, bu konuda herhangi bir yasal engel bulunmadığını kaydetti.

YNK ile Goran Hareketi, 10 Ekim 2021’de gerçekleştirilecek olan Irak Parlamentosu seçimlerine ortak listede katılmaya karar vermiş, bu amaçla Kürdistan İttifakı Listesi ile seçimlere gideceklerini açıklamıştı.

Listenin başkanlığına seçilen Lahur Şeyh Cengi’nin yerine kimin geçeceğine ise henüz karar verilmiş değil.

/Rudaw