Karayılan'dan Ulusal birlik için tarafsız komisyon önerisi

PKK Yürütme komitesi Üyesi Karayılan, Kürt sorunun uluslararasılaştığını bu nedenle Kürtlerin ulusal birlik temelinde bir araya gelmesi çağrısında bulunarak, “PKK olarak hertürlü fedekarlığa hazırız” dedi.

Karayılan'dan Ulusal birlik için tarafsız komisyon önerisi

PKK Yürütme komitesi Üyesi Karayılan, Kürt sorunun uluslararasılaştığını bu nedenle Kürtlerin ulusal birlik temelinde bir araya gelmesi çağrısında bulunarak, “PKK olarak hertürlü fedekarlığa hazırız” dedi.

Murat Karayılan, bir televizyon kanalında verdiği demeçte Rojava Kürdistanı ve Kürtlerin ulusal birliği konularında açıklamalarda bulundu.

“Biz Kürtler devlet olmadığımız için ne yapsak terör oluyor ve karşımızdaki soykırımcı-sömürgeci güçler de makul devletler oluyor. Böyle bir şey nasıl olabilir?” diyen PKK’nin önde gelen kadrolarından Karayılan, böylesi bir dönemde Kürtlerin ulusal birliğinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

“PKK olarak üstümüze düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız”

Ulusal birlik çalışmaları konusunda Karayılan, şu önerilerde de bulundu: “Kürdistan’da tarafsızlığıyla tanınmış aydın, yazar ve sanatçılardan bir komisyon oluşturulsun. O komisyon, tüm Kürt partileriyle görüşüp ulusal birlik çizgisinde buluşmasını istesin. Kim ulusal birlik çizgisine gelmezse açıkça eleştirilsin ve tutum alınsın.

Şunu da öneriyorum: 2013’te geliştirilen ulusal birlik programı tam da son aşamaya gelmişken durduruldu. Eğer tüm taraflar o programı kabul ederse yeniden ve sıfırdan başlamaya gerek yok, çünkü bir alt yapısı vardır ve o temelde bazı toplantılar yaparak bu süreci tamamlayabilirler. Esasen ulusal birliğin zemini vardır. Partiler, ulusal çıkarları parti çıkarlarından üstün tutmalı, mevcut tehlikeleri görmeli, sorumluca yaklaşmalı, fırsatları hesaba katmalıdır. Artık Kürt halkının parçalı olma sorunu aşılmalı ve ulusal birliğimizi kurabilmeliyiz. PKK olarak üstümüze düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız.”

Türkiye’nin Rojava Kürdistanı’na 9 Ekim’de başlattığı harekatı “komplo” olarak değerlendiren PKK yöneticisi Murat Karayılan Rusya, Türkiye ve ABD arasında “kirli bir pazarlığın” olduğunu ileri sürdü.

 Karayılan, “Türkiye’nin jeo-stratejik konumunu pazarladılar. Dünyanın süper gücü denilen Amerika ve Rusya’yı da bir şekilde bu komplo sürecine kattılar. Erdoğan ve Trump arasında neler tartışıldı, hangi kirli pazarlıklar yapıldı, bunu kimse bilmiyor. Aynı şey Putin ve Erdoğan arasında da geçerlidir. Bunlar birlikte bir plan geliştirdiler. Bu planın amacı halkların Kuzey-Doğu Suriye’deki demokratik ulus sistemini ortadan kaldırmaktır” ifadelerini kullandı.

Karayılan “Bu temelde hegemonik güçlerle anlaştığı görülüyor. NATO Gladiosu da arkasındadır. Kürt halkı üzerinde yeni bir plan hazırladıkları netleşmiştir” dedi.

“Kürt sorunu ne kadar uluslararasılaşırsa o kadar Kürtlerin lehine”

Murat Karayılan Kürt sorunun uluslararası bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Bir taraftan Amerika, bir taraftan Rusya’nın anlaşmalar yapması da gösteriyor ki plan büyüktür. Çünkü bu dünyadaki en büyük güçler de bu işin içindedir. Kuzey-Doğu Suriye güçlerinin de yürüttükleri bir siyaset var. Rusya’nın alana gelmesi, Suriye devlet güçlerinin gelmesi, Amerika’nın gitmesi ve sonradan yine gelmesi, Kürt sorununu çok daha fazla uluslararası, devletlerarası bir düzeye getirmiştir. Zaten Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. Uluslararası arası bir anlaşma olan Lozan Antlaşması sonucunda Kürdistan dört parçaya bölünüp inkar edilmiştir. Bunu örtbas ediyorlar. Bölge devletleri kendi aralarında Kürtlere yüz yıldır zulmediyor, vahşet yürütüyor ama dünya Kürtlerin sesini şimdiye kadar duymadı. Fakat bugün Kürt halkının, Kürdistan’ın sesi tüm dünyaya ulaşıyor. Eğer bugün dünya güçleri Rojava’ya gelmek durumunda kalıyorsa bunun çok fazla bir zararı olmaz. Kürt sorunu, ne kadar uluslararasılaşırsa o kadar Kürtlerin lehine olur” değerlendirmesinde bulundu.