Koalisyon güçleri uyardı;Abadi geri adım attı Kürtlere karşı savaşmayız

Devlet televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar Abadi, "Ordumuzu halkımıza karşı kullanmayız, Kürt vatandaşlara karşı savaşmayız" açıklamasında bulundu.

Koalisyon güçleri uyardı;Abadi geri adım attı Kürtlere karşı savaşmayız

Devlet televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar Abadi, "Ordumuzu halkımıza karşı kullanmayız, Kürt vatandaşlara karşı savaşmayız" açıklamasında bulundu.

Haydar Abadi’nin açıklaması, Irak Ordusu'nun İran destekli Haşdi Şabi milisleri ile birlikte Kerkük’ü Peşmerge'den geri almak için saldırı başlatacağının iddiaları üzerine geldi.

Devlet televizyonunda konuşan Haydar Abadi, "Irak’ın birliğini korumak da görevimiz" ifadelerini de kullanıp, anayasanın uygulanması, vatandaşların güvenliğinin sağlanması ve milli servetin korunmasına önem verdiklerini vurgulayarak tüm bunların kendi sorumlulukları dahilinde bulunduğu söyledi.

Batı Kerkük Cephesi Komutanı Dr. Kemal Kerkuki'de yaptığı konuşmasında, Haşdi Şabi’nin dün Kerkük bölgesinde Kürdistan Peşmerge ordusuna saldırı girişiminde bulunduğunu, Peşmerge’nin saldırılar karşısında tedbirler aldığını olası çatışma halinde IŞİD ile Mücadele Uluslar arası Koalisyonu’nun Haşdi Şabi’yi uyardığını açıkladı.

 Batı Kerkük Cephesi Komutanı Dr. Kemal Kerkuki, Haşdi Şabi'nin saldırı tehdidi olasılığıyla Koalisyon uçaklarının dünden beri hareketlilik halinde olduğunu aktardı. Kerkuki; ben inanıyorum ki koalisyon Güçleri'nin kendisi onları yanlışa düşmemeleri için uyarmıştır. Çünkü onlar bölgede sorun çıksın istemiyorlar. Bundan dolayıdır Haşdi Şabi sessiz ve hiçbir şey yapmadan duruyorlar."

Konuşmasının devamında Kerkuki, "Haşdi Şabi Peşmerge üzerine insansız hava araçları yolladı, fakat peşmergenin karşılık vermesiyle onlarda geri çekildi. "

Kerkuki; Irak istiyorki tüm ilçeleri egemenliği altına alsın, ama onlar şoke oldular. Onların kendilerine gelmeleri gerekir. Bu süre zarfında bizler huzurlu bie şekilde onlarla diyalog alışverişinde olmaya devam edeceğiz." dedi