Reuters, Kasım Süleymani'nin büyük saldırı planını yazdı

Reuters, Kasım Süleymani'nin büyük saldırı planını yazdı

ABD tarafından öldürülen İranlı General Kasım Süleymani'nin, Iraklı Şii milislerle bir araya gelerek, ABD'ye karşı ciddi eylemler planladığı iddia edildi. İran Devrim Muhafızları Ordusuna (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Heşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Muhendis, ABD tarafından Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldü.

Reuters’ta yer alan habere göre, Kasım Süleymani Dicle Nehri kıyısında ABD Büyükelçiliği’ne yakın bir villada Iraklı Şii milislerle bir araya gelerek, eylem planı hazırladı.

Haberde Süleymani’nin Şii milislere, Amerikan hedeflerine yönelik İran tarafından sağlanacak gelişmiş silahlarla saldırı düzenlemeleri yolunda talimat verdiği belirtildi.

İddiaya göre, Kasım Süleymani'nin ABD güçlerine saldırı planı, İran'a yönelik öfkeyi ABD'ye çevirecek askeri yanıtı kışkırtmayı amaçlıyordu.

Ekim toplantısından iki hafta önce "İran'ın bölgedeki askeri beyni" olarak nitelendirilen Süleymani'nin, Pasdaran’ın omuzdan fırlatılan ve helikopter düşürebilen füze gibi daha gelişmiş silahları iki sınır üzerinden Irak'a taşımaları yolunda talimat verdiği belirtildi.

Haberde ayrıca, Bağdad'taki villada yapılan toplantıda Süleymani'nin; komutanlara düşük profilli, ABD tarafından tanınmayan paramiliter güçlerden yeni bir milis grup oluşturmaları yolunda talimat verdiği aktarıldı.

Söz konusu grup ise, Irak'taki askeri üslerde konuşlu Amerikalılara saldırı düzenleyecekti.

Perşembe günü öldürülen Kasım Süleymani ile Ebu Mehdi Muhendis için ilk cenaze töreni bugün Bağdat’ta düzenleniyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, dün gazetecilere verdiği demeçte, "Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü sırada Suriye'nin başkenti Şam'dan geldiğini ve orada Amerikan askerlerine, havacılarına, denizcilerine ve diplomatlarına karşı saldırı planladığını" söylemişti.