TTB Başkanı Fincancı'nın tahliye talebi reddedildi

TSK’nın PKK’ye karşı askeri opersyonlarda “kimyasal silah kullandığı” iddiasının araştırılması gerektiği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu için, “Terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, bugün hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığının (MSB) suçtan zarar görmediğini belirterek davaya katılma talebini reddetti.

TTB Başkanı Fincancı'nın tahliye talebi reddedildi

Fincancı'nın tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul’da 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat  09.30'da görülmeye başlandı.

Duruşmada Milli Savunma Bakanlığı “suçtan zarar gördüğü” iddiasıyla davaya müdahil olmak istedi.

Mahkeme Başkanı Milli Savunma Bakanlığının davaya katılma talebini iddia makamına sordu. Duruşma savcısı, Milli Savunma Bakanlığı’nın suçtan zarar görmediğini belirterek talebini reddetti.

Mahkeme başkanı avukatın katılma talebini de reddetti. Başkan, Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatına, “Sizi reddettik. Buyurun sizi izleyici bölüne alalım” dedi. Avukat ise söz hakkı istedi ancak bu da reddedildi. Bunun üzerine avukat salonu terk etti.

Savunmasını yapan Fincancı, "suç" kastının olmadığını, bir adli tıp hekimi olarak ifade özgürlüğünü kullandığını söyledi. Prof. Dr. Fincancı tahliyesini talep etti.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan iddia makamı, Şebnem Korur Fincancı’nın "terör örgütü propagandası yapmak" gerekçesiyle 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar cezalandırılmasını talep ederek tutukluluğun devamını istedi.

Duruşmaya, karar verilmek üzere bir saat ara verildi.

Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Prof. Dr. Fincancı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Aralık 13.30’a erteledi. Fincancı bu süreçte Bakırköy Cezaevinde kalacak.

Duruşma öncesi TTB üyesi doktorlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri Fincancı’ya destek olmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına yurt dışından 20 kuruluşun temsilcileri de katıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan TTB Merkez Konseyi Başkanı ve adli tıp uzmanı Fincancı, Ankara’ya götürülerek burada sorgulanmış ve Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanmıştı.

“Terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla bir süre Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'ne tutulan Fincancı'nın dosyası daha sonra ikametinin bulunduğu İstanbul’a nakledilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı'nın, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını da mahkemeden talep etmişti.

Ne demişti?

Şebnem Korur Fincancı, TSK tarafından Kürdistan Bölgesi topraklarında yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddiası ve kimyasal silahtan etkilendiği belirtilen bir PKK’linin video görüntüleri üzerine yorumda bulunmuştu.

Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki bu yasaklanmış silahların çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz" demişti.

Fincancı’nın açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sınır ötesi operasyonlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Ayrıca bu ismin üzerinde de çalışmalarımızı yürütecek, gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin de değiştirilmesini sağlayacağız… Bu çerçevede ilgili bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere, meslek örgütlerinde yeni bir yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatını verdi” demişti.