AB: Türkiye’yle ilgili acil toplantı düzenlenebilir

AB, Türkiye'den tavır değişikliği beklediklerini bildirerek, Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili bakanlar düzeyinde acil bir toplantı düzenlenebileceği uyarısında bulundu.

AB: Türkiye’yle ilgili acil toplantı düzenlenebilir
Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Peter Stano, AB bakanlarının erken bir tarihte acil bir toplantıya çağrılması ihtimalini dışlamadıklarını söyledi.
 
Stano, “Türk tarafından açıklamaları ve eylemlerinde tavır değişikliğine gitmesini bekliyoruz. Eyleme geçmek ve bekleyip ne olacağına görmek konusunda birçok tartışma olacak” şeklinde konuştu.
 
ALMANYA’DAN ERDOĞAN’A TEPKİ
 
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Erdoğan’ın sözlerine tepki göstererek, “Bunlar özellikle Fransız Profesör Samuel Paty’nin İslami bir fanatik tarafından korkunç bir şekilde öldürülmesi bağlamında kesinlikle kabul edilemez olan iftira açıklamaları” dedi.
 
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Macron hakkındaki sözlerinden ötürü Erdoğan’ı kınadı. Maas, bunun yeni bir “dip noktaya” işaret ettiğini ifade etti.
 
Almanya’nın radikal İslamcılarla mücadelede Fransa ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Maas, İslamcı terörle mücadelenin ırkçılık ve İslamofobi ile aynı kefeye konulmaması gerektiğini vurgulamıştı.
 
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise ülkesinin ifade özgürlüğü ve İslamcı aşırı uçlar ile mücadelede Macron ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.
 
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
 
Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol” ifadelerini kullanmıştı.