ABD: Rusya önce füzeyle sonra da karadan vuracak!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 20 Şubat'ta sona erecek Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söyledi.

ABD: Rusya önce füzeyle sonra da karadan vuracak!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği basın brifinginde, Ukrayna krizine ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal konusunda net olarak karar verdiğini şu anda söyleyemeyeceklerini, ancak işgalin her an başlayabileceği konusunda ellerinde güçlü istihbarat olduğunu kaydeden Sullivan, Rusların Ukrayna'ya önce hava ve füze saldırıları yapıp ardından kara operasyonuyla işgali sürdürmesini beklediklerini ifade etti.

Sullivan, Ukrayna'da işgalin her an başlayabileceğini, Amerikalıların derhal ülkeyi terk etmesi gerektiğini ve işgal durumunda tahliye operasyonu yapmayacaklarını belirtti.

Rusya’nın Kiev'e yönelik ani bir saldırı ile Ukrayna'nın başkentini ele geçirmek isteyebileceğini belirten Sullivan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Ukrayna'da ikamet eden Amerikan vatandaşlarını, önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeye çağırıyoruz.

Polonya ve Romanya'ya gönderilen Amerikan askeri personeli, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmak için gönderilen askerler değil.

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etme konusunda nihai kararı verdiğini söylemiyoruz. Söylediğimiz şey, sahada gördüklerimize ve istihbarat analistlerimizin tespitlerine dayanarak olması gerektiği kadar endişeye sahip olduğumuz.

Başkan Biden ve ekibi, hem diplomasi potansiyeli hem de Putin'in askeri harekat emri vermeye karar vermesi durumunda gerekli olan herhangi bir yanıt konusunda müttefiklerimiz ve ortaklarımızla koordinasyon için yakın temas halinde kalacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya olası saldırısı, muhtemelen sivillerin etnik kökenleri ayırt edilmeksizin öldürülebileceği hava bombardımanları ve füze saldırılarıyla başlayacak. Müteakip kara istilası, neredeyse hiç haber vermeksizin devasa bir gücün hücumunu içerecektir. Harekete geçisi ayarlamak için iletişim kesilebilir ve ticari geçişler durdurulabilir. Kiev, buna karşı hızlı bir yanıt verebilir.

Başkan Biden'ın Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüşmesini umardım ama şu anda bu konuda size açıklayacak bir şeyim yok."

ABD, 4 muhrip gemisi gönderiyor

ABD Donanması, Rusya ve Ukrayna geriliminin tırmanması üzerine görev bölgesi Avrupa olan 6'ncı filoya 4 muhrip gemi gönderdiği bildirildi.

ABD Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, "ABD Donanması muhripleri USS Sullivans (DDG 68), USS Gonzalez (DDG 66), USS Donald Cook (DDG 75) ve USS Mitscher (DDG 57) Avrupa operasyon bölgesinde faaliyet gösterecek. Görevleri boyunca, ABD Altıncı Filosu'nu ve NATO müttefiklerimizi desteklemek için bir dizi donanma faaliyetine katılacaklar" ifadelerine yer verildi.

Gemilerin, Virginia'nın Norfolk Limanı ile Florida'nın Mayport Limanı'ndan ayrıldığı belirtilen açıklamada, konuşlandırmaların Rusya'nın atacağı herhangi bir adıma karşı olmadığını ancak 6'ıncı Filo'ya "ek esneklik sağlamak için" yapıldığı ileri sürüldü.

ABD'nin Harry S. Truman uçak gemisi görev grubu Neptune Strike-22 tatbikatı amacıyla Akdeniz'de konuşlu bulunuyor.

Neptune Strike-22 tatbikatı 4 Şubat'ta bitmişti.