'ABD, Türkiye için Rojava’dan vazgeçmez'

Araştırmacı tarihçi Murat Ciwan, Rojava’da Kürtlerin statü elde etmesinin kendi ellerinde olduğunu belirtti. Ciwan, ABD'nin Türkiye için Rojava'daki ilişkilerinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

'ABD, Türkiye için Rojava’dan vazgeçmez'

Rûdaw TV Haber Bülteni’ne katılan Murat Ciwan, “Her ne kadar Türkiye ABD’den Kürt güçlerine olan desteğini çekmesini istese de ben ABD’nin Rojava ile kurduğu güçlü ilişkilerden vazgeçeğini sanmıyorum” dedi.

Murat Ciwan, ABD’nin Suriye’de birçok tecrübeden sonra Rojava’daki Kürt güçleriyle kurduğu ilişkinin her iki tarafın da lehine olduğunu ve bu ilişkinin sonlanmasının olası olmadığını söyledi.

Rojava’da bir statü elde edilmesinin gerektiğini ifade eden Murat Ciwan, Joe Biden yönetimi Kürtler için bir şey yapmasa da en azından kazanımları ve ilişkileri sonlandırmayacağını kaydetti.

ABD’nin Türkiye’nin çıkarları için Kürt güçlerinden desteğini çekmeyeceğini belirten araştırmacı Ciwan, şu ifadeleri kullandı:

“Kürtlerin önünde başarmak için belli bir zaman var. Joe Biden yönetimdeyken Kürtler arası ilişkinin güçlendirilmesi gerekir. Mesele sadece ABD ve Rusya değil, Şam yönetimiyle de ilişkiler kurulup resmi anlamda statü elde edilmesi için girişimlerde bulunmak gerekir. PKK ve KCK ile olan ve çoğu zaman problemlere yol açan durumun da sonlandırılması gerekir.”

Türkiye’nin her anlamda Kürt karşıtı olduğunu dile getiren Ciwan, Türkiye’nin Kürtleri kabul etmesini sağlamak gerektiğini, kurulan ilişkiler ve siyasetle bunun başarılabileceğini aktardı.

Rudaw