ABD’de ‘46 yıl sonra aynı kare’ tartışmalara neden oldu

ABD’nin 1975 yılında Vietnam'da çekilen tahliye görüntüsünün aynısının Afganistan'da da tekrarlanması sosyal medyada tartışmalara neden oldu. ABD, Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı.

ABD’de ‘46 yıl sonra aynı kare’ tartışmalara neden oldu

Taliban, Afganistan'da birçok vilayeti ele geçirerek, Kabil'e girdi. Taliban'ın Kabil'e girdiğini ise Afganistan İçişleri Bakanlığı duyurdu. Taliban'ın başkente girmesiyle birlikte, halk kaçmaya başladı.

ABD de, başkent Kabil'de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. Tahliye görüntüleri, 1975 yılında 29 Nisan’ı 30 Nisan’a bağlayan gece Vietnam Savaşı sırasında yapılan tahliyeye benzetildi.

Kamuoyunda büyük bir yankı oluşturan tahliye sırasında ABD’lilerin helikoptere binmek için itişip kalkıştığı görüntülere yansımıştı.

Saygon’un düştüğü gün ‘’Operation Frequent Wind’ adı verilen operasyonla şehirde bulunan bin Amerikalı ve 5 bin Amerikan yanlısı Vietnamlı helikopterlerle 18 saat içinde açıktaki uçak gemilerine taşındı. Bu tarihteki en büyük helikopter tahliyesi oldu.

ABD’li senatör Mitch McConnell, çekilme görüntülerini “utanç” diye nitelendirerek yaşananların Vietnam’a benzediğini söyledi.

(Rudaw)