ABD’den ‘Rojava’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetlerin istikrarsızlığa neden olduğu uyarısında bulunarak, tarafları gerilimi düşürme, ateşkes bölgelerini koruma ve çatışmalara siyasi çözüm bulma çağrısında bulundu.

ABD’den ‘Rojava’ açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washinton’da düzenlenen günlük basın brifinginde, Türkiye’nin son dönemde Rojava’ya yönelik bombardımanlarına ilişkin bir soruya yanıt verdi.  

Gazetecilerin, bu durumun Türkiye’nin Rojava’ya yönelik bahsedilen yeni bir operasyonunun başlangıcı olup olmadığı sorusuna Price, “Bunun daha geniş bir saldırının başlangıcı olduğuna dair herhangi bir işaret görmüyoruz” yanıtını verdi.

Price, “Ancak şunu söyleyebilirim; askeri faaliyetin bölgede yarattığı istikrarsızlaştırıcı etki konusunda derin endişelerimiz var” diye ekledi.

İstikrarsızlığın IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamaya yönelik çabalara zarar verdiğini belirten Sözcü Pirce, “Tüm tarafları gerilimi düşürmeye, ateşkes bölgelerini korumaya, saygı göstermeye ve çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için çalışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

 Ned Price, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki hapishanelerde bulunan IŞİD’lilerin durumu hakkında bir soruya verdiği yanıtta, örgütün hala tehdit olduğuna dikkat çekti.

ABD'nin 2014'te IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon kapsamında 70’ten fazla ülke ile birlikte çalıştığını hatırlatan Price, bu sayede, Irak ve yakın zamanda Suriye'nin bazı kısımlarında IŞİD'in sözde bölgesel halifeliğine karşı önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Ned Price, “Yerel ortak olan DSG, güvenlik durumunun tehlikeli olduğunu söylediyse ve harekete geçecek durumda değilse, ülke olarak ABD'nin bunu yapması son derece zor olacaktır. Yine, IŞİD'i tamamen etkisiz hale getirecek bir konumda olmak ve IŞİD'i kaynaklarından mahrum bırakmak, grubun elinde kalan tüm toprakları tamamen geri almak için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz” diye belirtti.