ABD: Suriye'de yeni bir Kandil görmek istemeyiz!

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Suriye'de güvenli bölge üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye ile üzerinde çalıştığımız şey, Türkiye sınırı boyunca belirli bir mesafede YPG'nin olmadığı güvenli bir bölge kurmaktır" dedi.

ABD: Suriye'de yeni bir Kandil görmek istemeyiz!

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Suriye'de güvenli bölge üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Türkiye ile üzerinde çalıştığımız şey, Türkiye sınırı boyunca belirli bir mesafede YPG'nin olmadığı güvenli bir bölge kurmaktır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey, ülkesinin Suriye'deki hedefinin IŞİD'in kalıcı şekilde yenilmesi olduğunu belirterek, "Bugün buna çok yakınız ancak halen IŞİD hücrelerinin olduğunu ve IŞİD'in bazı insanların akıllarında varlığını sürdürdüğünü biliyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin bölgedeki ortakları ile çalışmaya devam edeceğini dile getiren Jeffrey, Türkiye sınırında kurulacak güvenli bölgeye ilişkin detayları da açıkladı:

Büyükelçi James Jeffrey, “Türkiye ile Türk sınırının belirli bir kısmında YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölgenin oluşturulması için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye, YPG ve onun PKK bağlantıları konusunda çok rahatsız ve biz de bunu anlıyoruz. Başkan Trump bunu net bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Ancak bazıları Kürt olan DSG ortaklarımızın kimse tarafından kötü muamele görmesini de istemiyoruz. Herkesin ihtiyacını karşılamaya çalışan bir formül üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Jeffrey, “Türkiye’nin kendisine yönelik tehlike konusunda endişeleri var. Bu endişelerini anlıyoruz. Uzun yıllar Kandil Dağları’ndan gelen tehditle baş edilmesi konusunda Türkiye ile temasımız oldu. Suriye’de yeni bir Kandil görmek istemeyiz. O nedenle, Başkan Trump’ın sahadaki DSG ortaklarımıza yönelik onaylamayacağı türden bir davranışa yol açmayacak, onların da endişelerini giderecek seçenekler geliştirilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Koalisyon personelinden beklentimiz IŞİD ile mücadeleye katkıları

Koalisyon ortaklarından, Suriye'de IŞİD ile mücadeleye verdikleri desteği devam ettirmelerini istediklerini ve oldukça iyi yanıtlar aldıklarını anlatan Jeffrey, ülkede kalacak koalisyon kuvvetlerine ilişkin de şunları dile getirdi:

"Biz barış gücü veya buna benzer bir şey için bir koalisyon aramıyoruz. Koalisyon personelinden bizim Suriye'deki IŞİD ile mücadele operasyonlarımıza verdikleri katkıyı devam ettirmelerini ve artırmalarını istiyoruz ve oldukça iyi karşılıklar da aldık ancak ilk misyon IŞİD ile mücadele, IŞİD'in yenilmesidir. Herhangi bir güvenli bölgede faaliyet göstermek değildir."

Suriye'de sınırlı sayıda kuvvetimiz kalacak

Jeffrey, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığına değinerek, "Oldukça sınırlı sayıda kuvvetimiz şu aşamada netleştirilmemiş bir süre boyunca temizlik operasyonları ve IŞİD’e karşı istikrar operasyonlarını devam ettirmek üzere (Suriye'de) kuzeydoğuda ve El Tanif'te kalacaklar" şeklinde konuştu.

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Jeffrey, "Silahlı güçlerin çekilmesi başladı. Kuvvet sayısı orada kalacak nihai sayıya doğru iniyor" ifadesini kullandı.

James Jeffrey IŞİD’in elindeki son toprağı da kaybetmesinin “büyük bir gün” olduğunu ancak örgütle mücadenin devam etmesi için sınırlı sayıda Amerikan askerinin Suriye’de kalmaya devam edeceğini belirtti.

ABD’nin Suriye özel temsilcisi Jeffrey IŞİD’e karşı mücadelenin farklı şekilde devam edeceğini vurguladı. Jeffrey “IŞİD’in daha önce 35.000-100.000 arasında savaşçısı vardı. Hepsi ya cezaevinde ya öldü ya da kaçtı” diye konuştu.

IŞİD’e karşı en son operasyonun yürütüldüğü Bağuz’da gözaltında bulunan IŞİD savaşçılarının sayısının 7 bin olabileceğini söyleyen James Jeffrey “Küçük gruplar halinde yeniden toparlanıyorlar, düşük seviyeli bir direniş gibi gölgede faaliyet gösteriyorlar” diye konuştu.

Suriye’de IŞİD’le mücadelede Amerika’nın sahadaki ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri, gözaltında tuttuğu IŞİD’in yabancı savaşçıları için uluslararası bir mahkeme benzeri bir mekanizma kurulmasını talep etmişti.

James Jeffrey, “Şu anda odağımız ülkelerin kendi militanlarını geri almalarını sağlamak. (Uluslararası mahkeme) seçeneği şu anda üzerine durduğumuz bir şey değil” diye konuştu.

Bağdadi'nin öldürülmesi önceliğimiz

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin nerede olduğuna ilişkin soru üzerine Jeffrey, terör örgütü elebaşının nerede olduğunu henüz bilmediklerini ve Bağdadi'nin öldürülmesinin kendileri için öncelik olduğunu söyledi.