ABD'li eski senatör yanıtladı...Trump, Rojava kararını mı telafi etmeye çalışıyor?

ABD'li eski senatör yanıtladı...Trump, Rojava kararını mı telafi etmeye çalışıyor?

Duhok’taki Amerikan-Kürdistan Üniversitesi Başkanı John K. Menzies, Trump ile Başkan Neçirvan Barzani arasındaki görüşmenin iki taraf ilişkileri açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Rûdaw bültenine katılan ABD’li eski diplomat ve Duhok’taki Amerikan-Kürdistan Üniversitesi Başkanı John K. Menzies, ABD Başkanı Donald Trump ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani arasında Davos’ta gerçekleşen görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Menzies, “Bu görüşme Kürdistan Bölgesi ile ABD ilişkilerinin geleceği açısından son derece önemli bir görüşmeydi. Ayrıca Başkan Trump’ın Kürdistan hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olması açısından da çok önemli” dedi.

“Trump yönetimi, ABD kamuoyunda Rojava’da Kürtlere sırtını dönmekle suçlanmıştı. Şimdi bu durumu telafi etmek için mi Kürtlere bu kadar çok yakınlık gösteriyor?” şeklindeki soruya John K. Menzies şöyle yanıt verdi:

“Trump yönetiminin Kürdistan hakkında ABD ordusunun da bildiği gerçeği anlaması gerekiyor. Kürdistan bölgedeki tüm ülkelerden çok daha farklı. Kürdistan Ortadoğu’nun en huzurlu ve istikrarlı bölgesidir.  ABD Başkanı da karmaşanın hiç bitmediği bu bölgede Kürdistan’ın umut ve istikrar merkezi haline geldiğini görmeli diye düşünüyorum. Ben Amerika’daki arkadaşlarıma da bunu söylüyorum. Burası huzur ve istikrar merkezidir, ticaret için çok uygun bir merkezdir diyorum. İş yapmak istiyorsanız buraya yatırım yapın diye tavsiyede bulunuyorum. Burası gerçekten dostluk merkezidir ve ABD’nin en çok güvenebileceği müttefiğidir. ABD askeri yetkilileri bunu biliyor. Tüm Amerika halkının da bunu görmesini ümid ediyorum.”

“Kürdistan şimdi her zamankinden daha önemli” diyen Menzzies, “Amerika Birleşik Devletleri de Kürdistan Bölgesi’nde dünyanın en büyük konsolosluğunu açmak için yatırım yapmış. Bölgede istikrarın sağlanması açısından da Kürdistan’ın konumu çok önemli. Öte yandan Başkan Trump’ın Kürdistan Bölgesi Başkanı’nı Beyaz Saray’a davet etmesi de her iki taraf ilişkileri açısından daha iyi bir geleceğin işaretidir” değerlendirmesinde bulundu.   

İki halk arasında güven temelinde inşa edilen bir ilişki bulunduğunu ifade eden ABD’li eski diplomat, başta ekonomi ve eğitim olmak üzere birçok alanda ortak çalışmalara imza atılabileceğini ve ABD deneyiminin Kürdistan’a da aktarılabileceğini söyledi.

Menzies, “Kürdistan dediklerinde Amerikalıların aklına Irak geliyor. Kürdistan Musul değil, Basra değil. Burada hayat çok normal ve güzel. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bu fark gözetilmeli. Kürt halkı gerçekten çok iyi bir halk. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok mülteci sorunsuz bir şekilde ağırlanmadı. Mesela Duhok’ta 700 bin mülteci var ve bir günbe bir gün ne halk ve ne de yönetim tarafından bir sorunla kaşılaşmadılar” diye konuştu.

John K. Menzies, Irak halkının da Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden kazançlı çıktığını belirtti.