Almanya’da polisin yasakladığı Newroz’a mahkemeden izin çıktı

Almanya’nın Hannover kentinde polis tarafından yasaklanan Newroz kutlamaları mahkemeden geri döndü. Emniyet, mahkemenin etkinliğe getirilen yasağı bozma kararına itiraz etmeyecek.

Almanya’da polisin yasakladığı Newroz’a mahkemeden izin çıktı

Almanya’nın Hannover kentinde polis tarafından yasaklanan Newroz kutlamaları mahkemeden geri döndü.  Emniyet, mahkemenin etkinliğe getirilen yasağı bozma kararına itiraz etmeyecek.

Hannover Emniyet Müdürlüğü, Newroz kutlamasını yasaklama kararını hükümsüz kılan Hannover İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz etmeyeceğini açıkladı. DW Türkçenin haberine göre, Hannover Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü Thorsten Schiewe, emniyetin bu konuda yasal hakkını kullanmayacağını ve Newroz’a izin vereceğini söyledi. Sözcü cumartesi günü Linden semti ile Schützen Meydanı'ndan başlayarak iki koldan yürüyüş yapılacağını ve yürüyüşün Opera Meydanı'nda tamamlanacağını belirtti.

Yasağa mahkeme engel olmuştu

Organizatörler polisin Newroz’u yasaklama kararını Hannover İdare Mahkemesi'ne götürmüş, mahkeme etkinliğin yasaklanması kararının hukuka aykırı olduğuna karar vermişti. İdare Mahkemesi, liberal, demokratik bir toplum düzeninde toplanma özgürlüğünün önemini vurgulayarak, yasağın orantısız olduğuna hükmetmişti.

Organizatörler gösteri yerine sokak kutlaması yapılması için Hannover Belediyesi'ne başvuruda bulunmuş, belediye bu kutlamaya yeşil ışık yakmıştı. Mahkemenin kararının ardından organizatörler polisin izin verdiği Opera Meydanı'ndaki gösteri ile belediyeden izin alınan Expo Plaza'daki kutlamanın birleştirilmesine çalışılacağını duyurdu. Newroz etkinliğindeki protestoların merkezinde Türkiye'nin Efrin'e başlattığı operasyon olacak. Etkinliğe katılacak isimler arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da yer alıyor.

PYD, YPG sembolleri de yasak

Hannover Emniyet Müdürlüğü basın sözcüsü Almanya'daki PKK yasağının bu gösteri için de geçerli olduğunu söyleyerek, "Hannover'deki gösteri öncesinde organizatörleri yürüyüş ve gösteride hangi kısıtlamaların olduğu konusunda bilgilendireceğiz. Bu kısıtlamalara PKK yasağı kapsamında, PYD, YPG flama, bayrak ve sembolleri de dâhil" dedi.