AYM: Figen Yüksekdağ'ın seçilme hakkı ihlal edildi

Figen Yüksekdağ’ın seçildikten sonra yargılanmasına devam edilmiş ve dokunulmazlığı kaldırılarak vekilliği düşürülmüştü. AYM, bu durumun seçilme hakkının ihlali olduğuna karar verdi

AYM: Figen Yüksekdağ'ın seçilme hakkı ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmeden önce bir MLKP üyesinin mezar başındaki anma törenine katılan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, milletvekili seçildikten sonra da yargılanmasının ve buradan çıkan mahkumiyet kararı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti.

Figen Yüksekdağ’ın milletvekili seçildikten sonra yargılanmasının yasama dokunulmazlığının ihlali olarak değerlendiren AYM, Yüksekdağı’ın “seçilme” ve “siyasi faaliyetlerini serbestçe yürütme” haklarının engellendiğine karar verdi.

Evrensel'de yer alan habere yeniden yargılama talebini reddeden AYM, Yüksekdağ’ın düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine oy çokluğu ile karar verdi.

AYM, ihlaller nedeniyle Yüksekdağ’a 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine, Yüksekdağ’ın maddi kaybına dair belge sunmaması nedeniyle maddi tazminat talebinin ise reddine karar verdi.