Bağdat ve Washington, ABD birliklerinin çekilmesi konusunda anlaşmaya yakın

Bağat ve Washington, ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak'ta on yıldır IŞİD'le mücadele etmesinin ardından ülkedeki varlığına son vermesini öngören bir anlaşmaya varmak üzere.

Bağdat ve Washington, ABD birliklerinin çekilmesi konusunda anlaşmaya yakın

Irak heyeti , koalisyonu dağıtmak ve orada hâlâ asker bulunduran her ülkeyle yeni ikili güvenlik ortaklıkları kurmak için son tur görüşmelere katılmak üzere pazartesi ve salı günlerini Washington'da geçirdi.

Irak Başbakanı Sudani, çoğunluğu Amerikalı olan yabancı güçlerin çekilmesi için bir takvim üzerinde anlaşmaya varılması yönünde artan bir iç baskı altında. Ancak ABD, IŞİD'in varlığını sürdürmesi nedeniyle Irak'tan çekilme konusunda temkinli davranıyor.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu'nda yer alan Iraklı siyasetçi Cevad El Bulani, Bağdat ve Washington'un "Irak'taki koalisyondaki tüm yabancı birliklerin çekilmesi anlaşmasının son rötuşlarını yaptığını" söyledi.

El Bulani The National'a yaptığı açıklamada, "Anlaşmayı ilerletmek için artık son aşamadalar. Her iki taraf da "bu birliklerin misyonunun sonuna yaklaşıldığı algısına sahip" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Salı günü Irak Savunma Bakanı Thabet Al Abbasi ile görüştüğü bildirildi. Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder ise çekilmeye ilişkin şunları söyledi:

Tümgeneral Ryder, çekilme için bir takvim sorulduğunda yorum yapmayı reddetti, ancak koalisyonun Irak'tan çekilmesi durumunda nelerin tehlikede olduğunu vurguladı.

Irak hükümetine yakın kaynaklar, Bağdat ve Washington'un koalisyon altında faaliyet gösteren bazı ABD askerlerini geri çekme konusunda anlaştıklarını The National'a doğruladı.

Ancak kaynaklar, bazı ABD ve uluslararası güçlerin yeni güvenlik anlaşmaları kapsamında kalacağını söyledi. Muhtemel bir rol, Irak güvenlik güçlerini eğitmek olacaktır.

Iraklı kaynaklar, Washington'un Irak'ın batısındaki El Anbar vilayetindeki Ayn el Esad hava üssünden güçlerini çekmeye açık olduğunu söyledi.

Ancak kaynaklar, Erbil'deki El Harir Hava Üssü'nün iki taraf arasında hala çekişme konusu olduğunu belirtti.