Başbakan Barzani ile Abadi arasındaki telefon görüşmesinin gündemi

Başbakan Barzani ile Abadi arasındaki telefon görüşmesinin gündemi

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Başbakan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Başbakan Barzani ile Abadi’nin 8 Mart’ta gerçekleştirdikler bir saatlik telefon görüşmesinde Erbil ile Bağdat arasındaki sorunları ele aldı.

Sefin Dizayi, “Görüşmede daha önce Bağdat, Davos ve Münih’te gerçekleşen toplantılarda ele alınan maaş, havalimanları ve diğer sorunlar görüşüldü” dedi.

Bu arada, Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Alak başkanlığındaki Irak heyeti dün akşam Kürdistan Bölgesi’ne geldi.

Ali Alak, “Diyalog sorunların çözümü için en iyi yoldur” ifadelerini kullandı.

Irak heyetinin Erbil ziyaretine ilişkin Sefin Dizayi, “Heyet, sorunların çözümüne ilişkin son görüşmeleri yapmak üzere Erbil’e geldi” dedi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi 6 Mart’ta yaptığı açıklamada, Erbil ile Süleymaniye havalimanlarının Newroz Bayramı’ndan önce açılacağını ve Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarının bir kısmını ödeyeceklerini söylemişti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Sözcüsü Sadi Ahmed Pire, “Abadi daha önce bir çok kez maaşları ödeyeceğine dair söz verdi. İnşallah bu sefer doğru çıkar” diye konuştu.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Politbüro üyesi Ömer Melayke ise, Abadi’nin verdiği sözlerin bu sefer doğru çıkabileceğini ve yeni bir sayfanın açılabileceğini belirtti.

Bağdat 2014 yılından beri Kürdistan Bölgesi’nin bütçesi ve memur maaşlarını kesmiş durumda.