Baydemir Avrupa'ya Seslendi

Tutuklu 13 HDP'li Milletvekili hakkında AİHM'e yapılan başvurunun acil bir şekilde sonuçlandırılması çağrısında bulunuldu.

Baydemir Avrupa'ya Seslendi

Bir grup Avrupalı Parlamenter ile birlikte Fransa'nın strasbourg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde bir açıklama yapan HDP'li vekiller, tutuklu HDP Milletvekillerinin durumu ve Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine yönelik açıklamada bulundular. 

Avrupalı ve HDP'li Parlamenterler adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Osman Baydemir yaptığı açıklamada, tutuklu vekiller için derhal karar alması çağrısında bulunuldu. HDP Milletvekillerinin tutuklanmasını muhalefetin sistematik tasfiyesi olarak değerlendiren Baydemir, ''Muhalefetin tasfiye edilmesinin aracı olarak kullanılmıştır. ''dedi. Cezaevinde bulunan 13 HDP'li Milletvekilinin düşüncelerini açıkladıkları gerekçesiyle tutuklandıklarını belirten Baydemir, iç hukuk yollarının tamamının tüketildiğine dikkat çekerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) dokunulmazlıkların kaldırılmasının ve tutuklamaların avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu yönünde başvuruda bulunduklarını belirtti. Söz konusu başvuruların AİHM tarafından acil bir şekilde karar bağlanması gerektiğine vurgu yapan HDP Diyarbakır Milletvekili ve Parti Sözcüsü Baydemir," Vekillerinin düşürülmesi gibi telafisi imkansız hukuksuzlukların da sürmesi demektir. Türkiye’de AYM’nin vermesi gereken kararı vermemesi üzerine, yine AİHM’den henüz karar çıkmamasından kaynaklı, Figen Yüksekdağ ve Nursel Aydoğan’ın vekilliği ve parti üyeliği düşürüldü. Telafisi zor hukuksuzlukları getirdi.  

Türkiye’de maalesef iç hukuk yolları tıkatılmıştır. Maalesef yargı siyasi baskı altındadır. Yargı maalesef muhalefetin cezalandırılması ve yok edilmesi aracı haline gelmiştir. Bundan dolayı da AİHM’in sözleşmeye aykırılık kararıyla, Türkiye’de bir kez daha demokrasinin, ifade özgürlüğünün, hukukun ve adaletin hayat bulmasına katkı sunacaktır. Barış hiç şüphesiz özgürlükle gelir. Barış ve özgürlük hiç şüphesiz ancak adaletle korunabilir. Bir kez daha AİHM önünde adalet için haykırıyoruz.” 

Baydemir’in konuşmasından sonra dayanışmada bulunan Avrupalı parlamenterlerde görüşlerini bildirerek, desteklerini dile getirdi.