BBC’ye konuşan Hamas liderlerinden Merzuk: Rehineleri bırakacağız ama önce çatışmalar durmalı

Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk, İsrail Gazze’yi bombalarken rehineleri serbest bırakamayacaklarını belirterek, “Rehineleri serbest bırakacağız ama önce çatışmaların durması gerek” dedi.

BBC’ye konuşan Hamas liderlerinden Merzuk: Rehineleri bırakacağız ama önce çatışmalar durmalı

Ebu Merzuk geçtiğimiz günlerde, Hamas'ın rehin aldığı 8 çifte vatandaşın durumlarını görüşmek üzere Moskova’ya gitmişti. Bu kişiler, Rusya ve İsrail vatandaşı.

BBC’ye konuşan Ebu Merzuk, Hamas'ın, “Gazze’deki Rus rehineleri arayıp, iki kadını bulduklarını ancak çatışmalar nedeniyle serbest bırakamadıklarını” söyledi.

Ebu Merzuk, “İsrailliler çatışmalara son verirse, rehineleri Kızılhaç’a verebiliriz” dedi.

Üst düzey Hamas lideri, BBC’nin, 7 Ekim saldırıları konusundaki soruları üzerine de, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed el-Deif’in adamlarına, sivilleri öldürmemeleri emri verdiğini söyledi.

Ebu Marzuk, “El-Deif savaşçılarına net şekilde “bir kadını, bir çocuğu ve bir yaşlı adamı öldürmemelerini söyledi” dedi.

İsrailli yedek askerlerin “hedef alındığını” savunan Ebu Merzuk, sadece “zorunlu askerlik yapanların ya da askerlerin öldürüldüğünü” iddia etti, “Kadınlar, çocuklar ve siviller saldırılardan muaftı” diye konuştu.

BBC, Ebu Merzuk'a, Hamas militanlarının miğferlerindeki kameralarla çektiği, silahsız sivillerin evlerinde ya da araçlarında vurulduğunu gösteren videoları gösterdi.

Söyleşi sırasındaki ölçülü tutumunu bazen bırakan Ebu Merzuk, soruya doğrudan yanıt vermedi.

BBC’nin adını vermediği bir Körfez ülkesinde gerçekleştirdiği söyleşi, İsrail’in, ABD’nin Gazze’ye yardım gönderilmesi ve Hamas’ın elindeki rehinelerin bazılarının serbest kalması için “çatışmalara insani ara verilmesi” taleplerini reddetmesinin ardından yapıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçici ateşkesten önce tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini söylemişti.

Ebu Merzuk ise “misafir” olarak nitelendirdiği rehinelerin isim listesinin elinde olmadığını, çoğunun nerede olduğunu bilmediğini, rehinelerin “farklı fraksiyonlarca” tutulduğunu söyledi.

Ebu Merzuk, bilgi toplamak için ateşkes gerektiğini, Gazze bombardıman altındayken başka öncelikleri olduğunu vurguladı.

Öte yandan Ebu Merzuk, Hamas’ın İsrail'de 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda sivilleri öldürdüğünü reddetti. Sadece zorunlu askerlik yapanların hedef alındığını belirten Ebu Merzuk, Hamas'ın kadınlara, çocuklara ve sivillere saldırı düzenlemediğini savundu.