Bir Türk Demirtaş’ın yerine göz dikmesin diyen Hasip Kaplan için kim, ne dedi?

Kişisel Twitter hesabı üzerinden HDP Eş Genel Başkanlığı’na aday gösterilecek isimlere dair değerlendirmede bulunan Eski HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’a yönelik sosyal medyada ‘Irkçılık’ tartışması başladı.

Bir Türk Demirtaş’ın yerine göz dikmesin diyen Hasip Kaplan için kim, ne dedi?

Kişisel Twitter hesabı üzerinden HDP Eş Genel Başkanlığı’na aday gösterilecek isimlere dair değerlendirmede bulunan Eski HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’a yönelik sosyal medyada ‘Irkçılık’ tartışması başladı.

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan ve HDP’ye yeniden genel başkan olmayacağını söyleyen Selahattin Demirtaş’ın yerine bir Türk’ün aday olmaması gerektiğini söyleyen Kaplan’ın sözlerine ilişkin birçok kesim ‘Irkçı’ açıklamasında bulunurken bir kesim de Kaplan’a destek verdi. Peki, HDP’den istifa ettiğini ve siyaseti bıraktığını söyleyen Kaplan için kim ne dedi?

“Kaplan’a ‘Irkçı’ denmesi kabul edilemez!”

-Resmi Twitter hesabından açıklama yapan DBP, “HDP bütün halkların partisi olup, halkların kendi emek, kimlik, inanç, renk ve tonlarıyla oluşturmuş oldukları bir Türkiye demokrasi zenginliğidir. Hasip Kaplan'ın açıklamalarını kınıyoruz” ifadesini kullandı.

-İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise “Açıklamalarına katılmayabilirsiniz ancak, Hasip Kaplan'ı  'ırkçı' olarak değerlendirmek, sizin 'ırkçılığınızdır', kusura bakmayın!” sözleriyle ‘Irkçılık’ eleştirisine yanıt verdi.

-PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran da Kaplan’a destek vererek şöyle dedi:  “Hasip Kaplan, Kürtlerin sırtına bindirilen Türklere ve diğerlerine rest çekmiş. İyi bir çıkış, alkışlıyorum. Kaplan açıkça soruyor; Sırrı Süreyya ve İdris Baluken aynı konumdaydı. Aynı şeyleri yaptılar ve aynı şeyleri söylediler. İdris Baluken 18 yıl hapis cezası alırken Sırrı Süreyya Önder’e dokunulmamasının tek sebebi ‘Türk’ olması mı?”

-Gazi Çağlar da “Hasip Kaplan'da derhal ırkçılık arayanların hışmına bakarsanız, sanırsınız ki, sabah akşam Türkiye'deki kurumsal ve gündelik ırkçılığa karşı çıkıyorlar: Abartı çoğu kez art niyete işaret eder” dedi.

-Araştırmacı yazar Taner Akçam ise “Hasip Kaplan size kim olduğunuzu hatırlatıverdi. Ve galiba ona biraz da bundan kızdınız. Üstünüzdeki şalı çekiverdi... Çıplak Türklüğünüzle kala kaldınız orta yerde...” ifadelerini kullandı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın eski avukatı Ahmet Zeki Okçuoğlu da Kaplan’ın sözlerinden sonra HDP’ye Türk bir eş genel başkanın zor olacağını belirterek şöyle dedi: “‏Bazen kendisinden beklenmeyen bir insanın yaptığı bir hareket ya da söylediği bir söz, önemli siyasi ve sosyal sonuçlara neden olur. Hasip Kaplan’ın sözü HDP’de bomba etkisi yaptı. Bu sözden sonra bir Türk’ün HDP’nin başına oturtulması kolay olmayacaktır.”

-Gazeteci Aydın Dere “Hasip Kaplan'ın görüşlerine katılırız ya da katılmayız, fakat kınanmayı gerektirecek bir söz değil. Taban ezici ağırlıkta Kürt ise Türk adayların uluslararası dayanışmanın kurallarına uygun davranmaları yerinde olur. Dayanışma temsilci olmak değil yanında durmaktır” dedi.

-Sıtkı Zilan da “Hasip Kaplan’ın hesabı genelde iyi değil; kastı Ahmet Türk’ün başkan yapılmaması mı? Bence Türk’ün HDP başkanlığına bu partinin tabanı ses çıkarmaz.  Partide başka Türk varsa, yorum yapmam. HDP’ye başarılar diliyorum” ifadesini kullandı.

-Eski Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık ise şu ifadeleri kullandı:  “H.Kaplan’nın yaptığı açıklama şüphesiz talihsiz ve sorunlu bir ifadedir. Ancak kendisine yönelik, eleştiriyi aşan linç furyası da kabul edilemez. Hayatının çoğunu ırkçılıkla mücadeleye veren birinin ırkçı olarak yaftalanması bu kadar kolay olamaz. Eleştirilerin hududu hakkaniyet olmalı.”

-Gazeteci yazar Cafer Solgun ise “Hasip Kaplan'ın ifadesi "sorunlu" olabilir ama ‘ırkçılıkla’ suçlamak en hafif tabirle insafsız... Kaldı ki söylediği HDP'deki tabansız sol şahsiyet ve gruplarla ilgili Kürtlerin hissiyatıdır. İnanmayan Şırnak'taki Hakkâri’deki Kürtlere sorsun...” dedi.