Depremin ikinci günü: Can kaybı 3 bin 419!

6 Şubat’ta merkez üssü Maraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 3 bin 381 kişi yaşamını yitirdi, 20 bin 426 kişi de yaralandı. Enkaz altında kalan insanlar kurtarılmayı bekliyor. Canını kurtaranlar ise dondurucu soğuk ve olanaksızlıkla mücadele ediyor. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı. Deprem felaketinin ardından 7 gün milli yas ilan edildi.

Depremin ikinci günü: Can kaybı 3 bin 419!

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşıyor.

6 Şubat günü sabaha karşı ve öğleden sonra Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 kenti vurdu. Sarsıntı Maraş'ın yanı sıra Antep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi.

Maraş'ta dün sabaha karşı gerçekleşen 7.7'lik depremin ardından aynıgün öğlen 13.24'te 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yapılan son resmi açıklamalara göre 10 kentte 3 bin 381 yurttaş hayatını kaybetti, 20 bin 426'sı yaralandı.

Yıkılan binalarda enkaz altında kalan insanlar kurtartılmayı bekliyor. Hala ulaşılamamış ve arama-kurtarma çalışmalarının başlatılamamış olduğu birçok nokta bulunuyor.

Canını kurtarabilenler ise zorlu hava koşullarına direnmeye çalışıyor. Sokakta olan milyonlarca yurttaş, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için çabalıyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, depremde toplam 5 bin 775 bina yıkıldı, 1459 binaya ilişkin ise henüz teyit edilmemiş ihbar bulunduğu öğrenildi. Yıkılan bina sayısının bu sabah saat 06.00'da güncelleneceği bildirildi.

Maraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler, Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde de büyük yıkıma neden oldu. Deprem nedeniyle şehir merkezinde bulunan birçok bina yıkılırken, yollarda da çatlak oluştu.

7.7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte Maraş Pazarcık merkezli meydana gelmiş, ilk deprem ve artçı sarsıntıların ardından öğleden sonra saat 13.24'te yaşanan Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde de çok sayıda bina çökmüştü.

Büyük depremlerin yanı sıra bölgede yüzlerce artçı deprem gerçekleşti.