Fransa PKK’nin Çemenke’de Peşmerge’ye saldırısını kınadı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, PKK’nin Çemenke’de Peşmerge’ye yönelik saldırılarını kınadı.

Fransa PKK’nin Çemenke’de Peşmerge’ye saldırısını kınadı

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Duhok’a bağlı Amedi ilçesinin Çemenke kırsalında PKK’nin Peşmerge Güçleri’ne yönelik düzenlenen saldırıların şiddetle kınandığı, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dilendiği kaydedildi.

Peşmerge Güçleri’nin, Irak federal güvenlik güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı mücadelede Koalisyon Güçleri’yle olduğu aktarılan açıklamada, Fransa’nın Irak’ın egemenliği ve bütünlüğü ile Kürdistan Bölgesi’nin istikrarına yönelik tüm saldırıları kınadığı ifade edildi.

Açıklamada, " Fransa bu konuda Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak görüldüğünü hatırlatıyor” ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?

4 Ekim günü, Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Çemanke kasabasında PKK’lilerin yola döşediği mayının patlaması sonucu bir Peşmerge şehit olmuş, iki Peşmerge de yaralanmıştı.

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), Peşmerge’nin bölgede operasyona çıktığını ve kendi kamplarına girdiğini öne sürmüştü.

Ancak Peşmerge Güçleri Genel Örgütlenme Kurulu Sorumlusu Tuğgeneral Hasan Nuri, “operasyon” iddialarını yalanlayarak PKK’lilerin geçiş güzergahında mayın patlattıktan sonra kendisinin de içerisinde bulunduğu konvoya roketatar ve ağır silahlarla saldırdığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarının derinliklerinde bulunan Çemankê’de gerçekleştirdiği saldırı tehlikelidir ve şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur, Kürdistan topraklarına, halkın huzur ve refahına karşı yapılmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.