Halepçe’de memurlar maaşların gecikmesi nedeniyle greve gitti

Halepçe Kültür Müdürlüğü çalışanları, geciken maaşları protesto etmek amacıyla bugün bir grev başlattı. Çemçemal Sosyal Refah Müdürlüğü ile Mikro Kredi Müdürlüğü çalışanları da dün grev başlatmıştı.

Halepçe’de memurlar maaşların gecikmesi nedeniyle greve gitti
Bağdat tarafından Kürdistan Bölgesi’ne memur maaşlarının ödenmesi için gönderilmesi gereken bütçe payının gecikmesi nedeniyle hükümete bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışanlara maaş ödenemiyor.
 
Maaşlarda yaşanan gecikmeyi protesto eden Halepçe Kültür Müdürlüğü çalışanları bugün grev ilan etti.
 
Halepçe Kültür Müdürü Muhammed Fetih Rudaw'a yaptığı açıklamada, çalışanların Haziran ve Temmuz ayı maaşlarını alamadıklarını söyledi. Fetih, bu amaçla bugün grev başlattıklarını söyledi.
 
Öte yandan Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde Sosyal Refah ve Kalkınma Müdürlüğü ile Mikro Kredi Müdürlüğü çalışanları da dün greve gitmişti.
 
Greve ilişkin konuşan Sosyal Refah ve Kalkınma müdürü Barzan Karim, “Çalışanlar emeklerinin karşılığını istiyor. Hakkını alamayınca protesto ediyor. Bugün de bu çerçevede grev devam etti ancak iki saat sonra maaşların ödeneceğine dair mesaj geldikten sonra grev sona erdi” dedi.
 
Ayrıca dün Süleymaniye Belediyesi çalışanları da boykot ilan etmişti. Süleymaniye Belediyesi Sözcüsü Awat Dabak, çalışanların bugün normal mesailerine döndüğünü söyledi.
 
Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti, petrol gelirlerinin Irak Petrol Bakanlığı'na devredilmesi karşılığında bütçe payının ödenmesi konusunda anlaşmıştı. Irak 2023 federal bütçesinin 12'nci maddesinde Kürdistan Bölgesi’nin payı yüzde 12.67 olarak belirlenmişti.
 
Ancak resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bütçeden Kürdistan Bölgesi’ne düşen pay belirlenen banka hesabına yatırılmadı.
 
Bu amaçla geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey heyetler Bağdat’ı ziyaret etti. Son olarak 27 Temmuz günü Bağdat ile Erbil, Kürdistan Bölgesi’nin ihraç ettiği petrol gelirlerini Irak Petrol Bakanlığı'na teslim etmesi ve petrol dışındaki gelirlerin de Irak Maliye Bakanlığı'nın Merkez Bankası'ndaki hesabına yatırılması konusunda yeni bir anlaşma imzaladı.
 
Bu anlaşmadan sonra Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin memur ve çalışanlarının maaşları için Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı’nın banka hesabına 900 milyar dinar yatırması gerekiyordu. Ancak Bağdat hala bir ödeme yapmadı.  /Rûdaw