Haşdi Şabi Kerkük Askeri Sorumlusu: Abadi talimat verirse Erbil’e doğru ilerleriz

Haşdi Şabi Kerkük Askeri Sorumlusu: Abadi talimat verirse Erbil’e doğru ilerleriz

Kerkük ve Altunköprü’yü Irak ordusuyla birlikte peşmergenin elinden alan Haşdi Şabi’nin Kerkük Askeri Sorumlusu Ali Tahir, “İbadi talimat verirse Erbil’e doğru ilerleriz. Irak ordusu merkezi hükümeti 2003’teki sınırına ulaşmak istiyor. Siyasi alanda görüşmeler sürüyor” dedi. ” dedi.

Milliyet gazetesinden, kendilerini Heşdi Şabi'nin Türkmen  milislerinin karşıladığını söyleyen Namık Durukan, örgütün Kerkük Askeri Sorumlusu Ali Tahir ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Ali Tahir Kerkük'te neler yaşandığını şöyle anlattı: 

"Başbakanımız Haydar el İbadi, bir savaş yaşanmasını istemediği için Kürt yönetimine süre verdi. Taleplerin kabul edilmemesi halinde operasyon yapılacağını açıkladı. Barzani, talepleri reddetti. Bu nedenle Kerkük’te kanunun uygulanması için harekete geçildi. Büyük bir askeri güçle harekete geçileceği Kürt yönetimine bildirildi. Çekilmediler. Üç gün süre verildi, ancak bu sürede merkezi hükümetin taleplerini bir kez daha reddettiler. Bunun üzerine Kerkük’e doğru harekete geçtik. Kerkük’te güvenlik tam anlamıyla sağlandıktan sonra Başbakan İbadi’nin talimatıyla Haşdi Şabi güçleri olarak, Kerkük’ten çıkarak çevreye konuşlandık. Kerkük’te Haşdi Şabi kuvveti kalmadı. Kerkük’te şu anda polis teşkilatı ve Terörle Mücadele Grubu görev yapıyor. Kerkük çevresini Irak ordusu ve desteğindeki Haşdi Şabi koruyor. Merkezde polis güvenliği sağlıyor. Kerkük içinde Haşdi Şabi adına çalıştığını belirten çete grupları var. Bunların bizimle ilgisi yok. Bunlara yönelik operasyonlar yaptık ve 10 kişiyi yakaladık."

Ali Tahir, Kerkük'te bundan sonra nasıl bir düzen kurulacağı ile ilgili soruya, "Kerkük’te ortak bir yönetim oluşturulması için görüşmeler yapılıyor. Eskiden Kürtler yüzde 90 oranında yönetimdeydi. Yüzde 10 diğer gruplardan oluşuyordu. Şimdi Arap, Kürt, Türkmen ve Hıristiyanlar eşit temsil edilecek." şeklinde yanıt verdi. 

Kerkük'teki Kürt bayrakları, Peşmerge heykeli ve Celal Talabani'nin posterleri ile ilgili olarak Tahir, "Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim amacımız kanuna aykırı hareket edenlerle. Mesela Kerkük’te PKK’lılar vardı. PKK’nın ne işi var Kerkük’te? Ancak Talabani bizim ülkenin bir dönemler Cumhurbaşkanı’ydı. Kerkük’te caddelere ve yollara asılan çatışmalarda yaşamını yitiren peşmergelerin fotoğrafları var. Onlar şehittirler. DAEŞ’e karşı peşmergeyle birlikte savaştık. Haşdi Şabi ile peşmergelerden birlikte şehit olan var. Peşmerge heykeli de kalacak. Bunlar bu memleket için kan verdiler. Kürdistan, Kürt bayrağı da bir bayraktır. Türkmenlerin ve diğer partilerin de var. Ancak hükümete ait resmi daireler ve kurumlarda sadece Irak bayrağı asılacak." ifadelerini kullandı.