HDP’li Kaçmaz: Cudi dağında her gün 400 ton ağaç kesiliyor

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, son 30 yıldır operasyon adı altında ormanların yakıldığını belirterek, “Maalesef bu doğa Kürdistan’ın doğası olunca hiçbir kanun ve yasa işlenmiyor” dedi.

HDP’li Kaçmaz: Cudi dağında her gün 400 ton ağaç kesiliyor

Rûdaw bültenine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen operasyonlar esnasında ağaçların “güvenlik” gerekçesi ile yakıldığını, son yıllarda ise kesilerek doğaya zarar verildiğini söyledi.

Kaçmaz, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana dönem dönem ancak son 30 yılda ise sistematik olarka her yaz Türk ordusu tarafından yakılıyor, yağmalanıyor. Her yaz bailatılan operasyonlar esnasında ya askerler, ya da güvenlik korucuları tarafından bilerek ya da bilmeyerek, bombardımanlar sonucu ormanlık alanlarda yangın çıkarılıyor. Ancak özellikle son 4-5 yılda doğaya karşı çok farklı bir yaklaşım sergileniyor. Ormanlık alanlar bilerek yakılıyor. Açıkça bunu güvenlik gerekçesi ile yapıldığını belirtiyorlar. Bunun yanı sıra ağaçlar kesiliyor. Bunun sebebini sorduk. Yakılan ormanlar yeniden yeşeriyor ancak kökünden kesilen ağaçlar bir daha yeşermiyor” ifadelerini kullandı.

Efrin ve Kürdistan Bölgesi’nde de benzer bir durumun yaşandığını dile getiren Kaçmaz, “Efrin’de de aynı yaklaşım sergilendi. Orada da başta zeytin ağaçları olmak üzere ormanlık alanlar talan edildi. Son dönemde ise operasyon adı altında Güney Kürdistan’da da aynı şeyler yaşanıyor. Herkes bunu çok iyi biliyor; işgal ilk önce doğanın talan edilmesi ile başlıyor” dedi.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde gerçekleştirdiği operasyonlar esnasında kontrol ettiği tepelerde kalıcı üslendiğini belirten HDP’li vekil, “Duhok ve Zaho’daki tepelerde askeri üsler kuruldu, bunlar geçici üsler değil, bunu herkes biliyor” şeklinde konuştu.

2023’te Lozan Antlaşmasının 100’üncü yılını dolduracağına dikkat çeken Kaçmaz, “Hala Misak-ı Milli hayalleri kuruluyor. Hala Güney Kürdistan’ın statüsünü kabul etmiyorlar” yorumunda bulundu.  

Türkiye anayasasına göre her türlü suça af çıktığını ancak doğaya ve ormanlara zarar verenlere af verilmediğini dile getiren HDP’li vekil, “Fakat maalesef bu doğa Kürdistan’ın doğası olunca hiçbir kanun işlenmiyor. HDP olarak bunu bir çok defa gündeme getirdik. Bu konuda hazıladığımız soru önergeleri var, açmayı düşündüğümüz davalar da var” diye belirtti.

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda da, “Cudi dağında her gün 400 ton ağaç kesiliyor!” dedi.

Kaçmaz, “Korucu ve askerlerin gözetiminde 30 traktör ve 70’e yakın işçi her gün Cudi dağında 400 ton civarında ağaç kıyımı yapıyor. Doğa talan ediliyor!” ifadelerini kullandı.

Rudaw