Hükümet Sözcüsü Adil: Türkiye ile imzalanan anlaşma petrol sevkiyatı üzerine

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, Türkiye ile geçmişte yapılan anlaşmanın sadece petrol boru hattının geçişi üzerine olduğunu söyledi.

Hükümet Sözcüsü Adil: Türkiye ile imzalanan anlaşma petrol sevkiyatı üzerine

K24’e konuşan Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında imzalanan 50 yıllık anlaşmanın Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki müzakerelerde sorun olduğuna dair iddiaları reddetti.

Anlaşmanın petrol satışı üzerine olmadığını, sadece petrol boru hattının Türkiye topraklarından geçmesiyle ilgili olduğunu kaydeden Adil, “2014 yılında dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi tarafından Kürdistan Bölgesi’ne büyük bir abluka uygulandığında, Kürdistan Bölgesi Hükümeti petrol sevkiyatı için yeni güzergah arayışına girdi. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi için bir gelir kaynağı oluşturulmuş olacaktı” dedi.

Adil, “O dönem Kürdistan Bölgesi’nin elinde hiçbir gelir kaynağı yoktu. Dolayısıyla Türkiye ile anlaşma sağlandı. Ancak anlaşma Türkiye’ye petrol satışı üzerine değildi; Kürdistan petrolünün Türkiye toprakları üzerinden Ceyhan’a ulaştırılması içindi” ifadelerini kullandı.

Ekonomi uzmanı Erşed Taha ise, Erbil ile Ankara arasındaki anlaşmanın petrolün Ceyhan pazarına ulaştırılması için olduğunu söyleyerek, “Proje büyük olduğu için anlaşmanın uzun süreli olması gerekiyordu. Bu tür büyük projeler birkaç yıllığına olmaz” dedi.

Türkiye ve Ceyhan’ın Kürdistan Bölgesi’nin kullanabileceği tek seçenek olduğunu vurgulayan Taha, anlaşmadan Irak’ın da Kerkük petrolünü Ceyhan’a sevk ederek istifade ettiğini iffade etti.

Bazı siyasetçiler Erbil ile Bağdat arasında mali konularla ilgili müzakerelerdeki sorunun Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile imzaladığı 50 yıllık petrol sevkiyatı anlaşmasından kaynaklandığını iddia ediyordu. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise anlaşmanın petrol satışı anlaşması olmayıp sevkiyat anlaşması olduğunu ifade ediyor.

Erbil ile Bağdat hükümetleri, geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi’nin günlük 250 bin varil petrol teslim etmesi karşılığında bütçe yasasında anlaşmaya varmıştı.