İlham Ahmed: ABD güçlerinin çekilmesini bekliyoruz

Suriye Demokratik Konseyi (MSD) Eş Başkanı İlham Ahmed, Fırat'ın doğusunda konuşlanan ABD güçlerinin geri çekilmesinin beklendiğini belirterek, ABD ordusunun Suriye’de temsili bir şekilde konuşlandırıldığını ve çok büyük güce sahip olmadığını belirtti.

İlham Ahmed: ABD güçlerinin çekilmesini bekliyoruz
İlham Ahmed açıklamasında, ABD güçlerinin kalmasını ve karadaki askeri güçlerle ortaklığın devam etmesini istediğini belirterek, “ABD, ülke genelinde nihai bir çözüm ve kapsamlı bir siyasi çözüm sürecine girilinceye dek Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanması, güvenlik boşluğunun ve kaosun önlenmesi için Suriyelilerin çıkarlarının ana garantörü olacak” ifadelerini kullandı.
 
Ahmed’in bu açıklamaları geçtiğimiz Pazartesi akşamı Russia Today kanalında yayınlanan bir röportaj sırasında geldi. Ahmed açıklamasında, Suriye topraklarındaki yabancı güçlerin varlığının ‘geçici’ olduğunu ifade etti. Bu tarafların ayakta kalmasını Suriyelilerin anlaşmasına bağladı ve ortadan kaldırılmasının halkların ve ülke bileşenlerinin iradesiyle mümkün olduğunu kaydetti. Kürt yetkili, “Suriye Demokratik Güçleri (DSG)  ve Suriye Demokratik Meclisi’nin (MSD) Suriye'nin toprak bütünlüğünün bir garantisi olarak terörle mücadele ediyor ve radikal grupların eline düşmelerini önlemek için petrol ve ekonomik kaynakları koruyor” şeklinde konuştu. Ahmed, özerk yönetimin gelecekte Suriye için bir model oluşturacağını ve  ‘merkezi olmayan çoğulcu’ bir hükümet sistemini talep ettiğini bildirdi.
 
Açıklamasında Özerk Yönetim'in ayrılması, Suriye’nin bölünmesi ve uluslararası tanınırlık çabalarına da değinen Ahmed, bu iddiaların arkasında Türkiye, rejim ve destekçilerinin olduğunu söyledi ve Kürtler tarafından gerçekleştirilen siyasi ve askeri oluşumlar olmaması halinde Suriye’nin uzun bir zaman önce bölünebileceğini iddia etti.  
 
Açıklamasında Ankara’yı Efrin ve Türk ordusunun bulunduğu bölgeleri Türk topraklarına dahil etmekle suçlayan Ahmed, “Türkiye’nin yaptığı bölücü bir süreç. Suriye'nin toprak bütünlüğünü talep ediyoruz. Birliği için çalışıyoruz ve topraklarımızda onurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz” diyerek ABD Hazine Bakanlığı’nın Suriyeli muhaliflere yönelik yaptırımlarının olumlu olduğuna dikkati çekti. Ahmed ayrıca, “Çünkü Türkiye'nin desteklediği silahlı muhalif güçler her gün Efrin, Serekaniye ve Gire spi'de savaş suçları işliyor” dedi.
 
Rejimle diyalog ve bölgedeki ABD-Rusya işbirliğine ilişkin de açıklama yapan Ahmed, Şam ile diyalog konusunun acil olmadığını ancak diyalog için umut olduğunu bildirdi. Kürt yetkili,  esas olanın ABD-Rusya işbirliği olduğunu ve ABD’lilerin konuşmalarını engellemediklerini söyleyerek ABD’nin ister iç ister uluslararası diyalog yoluyla krizi çözmeye çalıştıklarına işaret etti.

 

Şarkul Avsat