James Jeffrey'den Kürtler arasında ittifak kurma girişimi

James Jeffrey'den Kürtler arasında ittifak kurma girişimi

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkilileriyle Türkiye’nin İstanbul kentinde görüştü.

Rudaw'ın haberine göre, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yetkilileriyle Türkiye’nin İstanbul kentinde görüşen ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rojava ile ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İstanbul’da bulunan James Jeffrey, ilk kez Suriye muhalifleri dışında ENKS yetkilileriyle bire bir görüşme gerçekleştirerek Rojava ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ENKS yetkililerinden Süleyman Oso, Muhammed İsmail, Nimet Davut, Fesel Yusuf, Kamiran Haco ve Abdullah Geddo’nun hazır bulunduğu toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Haberde toplantının içeriğine ilişkin şunlar aktarıldı:

"ENKS’nin muhalefet ile birlikte hareket etmesini istiyen James Jeffrey, ayrıca ENKS’li yetkililerden Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile bir barış ve birlik oluşturulması konusunda telkinde bulunarak, gelecekte de Kürtler açısında önemli getirisinin olacağını iletti. Jeffrey’nin ENKS’den bu talebi de oldukça önemlidir. Görüşmede Jeffrey ayrıca, Kürt yetkililere ABD güçlerinin Fırat’ın doğusunda çekilmeyeceğini yenilemiş.”

Görüşmeye ilişkin konuşan Suriye Kürdistan Birlik Partisi Sekreteri Süleyman Oso ise, görüşmenin Jeffrey’nin talebi üzerine ENKS’nin başkanlık düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.

Görüşmenin başarılı geçtiğini belirten Süleyman Oso, sözlerine şunları ekledi:

“Toplantıda öncelikli konu Suriye’nin geleceğine ilişkin ABD’nin görüşleri bize iletildi. ABD, Suriye krizinin çözümünün Cenevre’de olması gerektiği ve başka mecralarda sorunun çözülmesinin mümkün olmadığı inancına sahip. Rejimin ise yürüttüğü politikadan rahatsızlıklarını dile getirdi. Toplantıda Suriyeli ve Rojavalı göçmenlerin evlerine dönmesine yönelik yollar ele alınarak, göçmenlerin evlerini dönmesini desteklediklerini kaydetti. Jeffrey, Kürtler arasında birliğin önemine değinerek, DSG ile ENKS’nin birlik içerisinde olmasının Suriye’nin geleceğini de olumlu bir şekilde etkileyeceğini ve halkımızın da daha iyi koşullarda olacağını kaydetti. Jeffrey, destek ve teşfikleriyle Kürtler arasında birliği sağlamak istediklerini vurguladı.”

Görüşmede özellikle Rojava’da yaşanan demografik yapının değiştirilmesi çabasının da masaya yatırıldığını belirten Oso, “Suriye’nin genelinde demografinin değiştirilmesi çabasından rahatsızlığımızı dile getirdik. Jeffrey de Türkler ile yaptıkları anlaşmada, Türkler’in girdiği bölgelerde demografinin değiştirilmeyeceğinin yer aldığını söyledi” diye konuştu.

“Jeffrey, Kürtler arasında ittifakta Irak Kürdistanı ve Başkan Mesud Barzani’nin önemli role sahip olduğuna işaret etti” diyen Süleyman Oso, şöyle konuştu:

“James Jeffrey toplantıda, ‘Sizede -ENKS-, DSG’ye de Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinin iyi olması gerektiğini söylüyorum. Çünkü onlar bu konuda önemli role sahip olabilirler’ dedi.”

Jeffrey bugün ayrıca İstanbul’da Suriye muhalifleri ile de ayrı bir toplantı gerçekleştirdi.